Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka Heijastimet esiin ja aktiiviseen käyttöön

Sunnuntaina siirryttiin jälleen kesäajasta talviaikaan. Aamu on hetken aikaa valoisampi, kun kellon viisareita siirrettiin tunti taaksepäin, mutta vastaavasti iltapäivä pimenee nopeasti.

Marraskuu on usein pilvinen ja harmaa muutenkin, joten näkyvyys on koetuksella ja autoilijoiden on vaikea havaita jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.

Heijastin auttaa näkymään liikenteessä. Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta, Liikenneturva muistuttaa.

Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä.

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista puolet tapahtui pimeällä tai hämärässä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat arvioivat, että heijastin olisi mahdollisesti pelastanut kuolemalta kolme heijastinta käyttämätöntä, pimeällä onnettomuuteen joutunutta jalankulkijaa vuosien 2015–2019 onnettomuuksissa.

Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä.

Taajamassa ja taajaman ulkopuolella vain joka toinen jalankulkija käyttää Liikenneturvan mukaan heijastinta.

Heijastimen unohtaminen on inhimillistä, mutta kun heijastimia pitää kotona näkysällä vaatenaulakon lähellä, niitä muistaa ottaa mukaan ja kiinnittää vaatteisiin. Heijastimia on erilaisia ja mitä useampia heijastimia käyttää, sen paremmin tulee nähdyksi.