Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anu Sepposen vastine: Virkasuhteet hoidettava asiallisesti

Jorma Kukkonen ja Pekka Hintikka arvostelivat toimintaani Rautalammin kunnanjohtajana ja meneillään olevassa kunnanjohtajan valintaprosessissa (SS 16.10. ja Sisä-Savo 19.10.). He hämmästelivät sitä, että olen ”pyrkinyt” kahden vuoden aikana pois Rautalammilta hakemalla eri kaupungin/kunnanjohtajan virkoja. On tavanomaista, että kunnanjohtajat tavoittelevat urakehitystä hakemalla uusia vastaavia virkoja. Omalla kohdallani kyse oli kuitenkin puhtaasti perhesyistä, hakeutuminen ikääntyviä vanhempiani lähemmäksi. Tämä ei tarkoita sitä, ettenkö olisi sitoutunut nykyiseen tehtävääni. Pistän itseni aina täysin likoon siinä tehtävässä jota hoidan.

Kirjoituksessa esitetään, että keskusteluissa on sivuutettu kunnan oikeus määritellä kunnanjohtajan palkka ja ”irtisanomisajan palkka”. On kaukaa haettua, että mainitut asiat eivät edellyttäisi yhteisymmärrystä. Erokorvauksesta – joka on kunnanjohtajan ainoa virkasuhdeturva – sovitaan kunnanjohtajasopimuksessa, joka syntyy kaksipuolisten neuvottelujen tuloksena. Siitä on esimerkiksi Kuntaliitto antanut ohjeistuksensa.

Asianmukaisia neuvotteluja ei ole Ruokolahden kunnan kanssa käyty eikä kunnan puolella ole ollut minkäänlaista vastaantuloa. Minulle ei ole vieläkään perusteltu, miksi sopimukseen ei voida hyväksyä erokorvausta, joka on käytössä kaikilla Suomen ja Etelä-Karjalan kunnanjohtajilla. Huomioon on otettava myös tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymykset.

En myöskään ole saanut perusteita sille, miksi virkasuhde-ehdoissa tulisi poiketa allekirjoittaneen vahingoksi toisin kuin väistyneen kunnanjohtajan.

Kirjoittajat viittaavat Rautalammin kunnan kanssa käytyyn neuvotteluun, jossa olisin esittänyt 20 prosenttia korkeampaa palkkaa ja asiassa olisi päädytty kompromissiin. Tullessani virkaan palkkatoivettani ei kyseenalaistettu hetkeäkään. Nämä neuvottelut käynnistyivät toimittuani virassa noin 1,5 vuotta. Oli luonnollista, että myös palkasta käytiin keskustelu, koska voin silloin osoittaa työssäni saadut tulokset. Tähän prosessiin oltiin tyytyväisiä.

Todettakoon, että Ruokolahden kunnan osalta olen tyytyväinen väistyneen kunnanjohtajan ehtoihin. Mitään yllätyksiä ei ole tulossa, jos asioissa päästään yhteisymmärrykseen ja viranhoito alkaa.

Kiistän kaikki väitteet tehtävien laiminlyönnistä.

Kukkonen ja Hintikka katsovat, että vaateeni palkka-asioissa eivät ole vertailukelpoisia Rautalammilla eivätkä Ruokolahdella. Väitteet ovat käsittämättömiä.

Hakiessani Ruokolahden kunnanjohtajan virkaa minulla oli noin 3 vuoden kokemus Rautalammin kunnanjohtajan tehtävistä ja tätä ennen 19 vuoden kokemus rahoitusalalta. Väistyneellä kunnanjohtaja Tuomo Sallisella oli kokemusta toiminnasta Kiuruveden kunnansihteerinä 2 vuotta. Korostan, että tämä ei ole kritiikkiä Sallista kohtaan.

Jorma Kukkonen kertoo kunnanvaltuuston puheenjohtajana jättäneensä tarkastuslautakunnalle 24.5. luottamuksellisen kirjeen, jossa pyydetään tutkimaan muun muassa kunnanjohtajan laiminlyöntejä.

Kiistän kaikki väitteet tehtävien laiminlyönnistä. Väitteet ovat suorastaan törkeitä. Rautalammin tarkastuslautakunta ei ole arviointikertomuksissa esittänyt minkäänlaisia huomautuksia toiminnastani. Saamieni tietojen mukaan se ei katsonut aiheelliseksi lähteä edes tutkimaan Kukkosen väitteitä.

Myöskään kunnan tilintarkastuskertomuksissa ei ole ollut toimintaani koskien mitään huomautuksia. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja on vahvistanut asian.

Kirjoittajien mukaan toimintani näkyy uhkailuna, kiristyksenä ja ahneutena. Pidän väitteitä pöyristyttävinä. En ole vailla kohtuuttomia, vaan sitä mitä minulle kuuluu väistyneen kunnanjohtajan ehtoihin ja kotimaiseen sopimuskäytäntöön verrattuna.

En pidä kiristyksenä myöskään sitä, että kaikki prosessit – koskevat ne sitten johtajasopimusneuvotteluja tai virkasuhteen päättymistä – viedään läpi lainmukaisella ja muutoinkin asiallisella tavalla. Olen ollut ja olen edelleenkin valmis neuvottelemaan johtajasopimuksen ehdoista hyvässä järjestyksessä.