Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiasta ja vierestä Voi jumppapallo minkä teit

Koti on yllättävän vaarallinen paikka. Pelastustoimen mukaan jopa kaksi kolmesta tapaturmasta sattuu kotona tai vapaa-aikana.

Kaatuminen, liukastuminen, kompastuminen tai putoaminen ovat yleisimpiä kotitapaturmien aiheuttajia. Ne muodostavat noin 44 prosenttia kaikista kotitapaturmista.

Suurin osa kotitapaturmista tapahtuu kodin piha-alueella, parvekkeella tai terassilla, mutta myös sisätiloissa tapahtuu.

Minulla on tuore kokemus kotona kaatumisesta. Osallisena oli klassikkotapaus eli keittiöjakkara, mutta ovatko muut jakkaralta laskeutuneet kompastuneet vielä jumppapalloon?

Töiden jälkeen aioin lämmittää olohuoneessa sijaitsevaa leivinuunia. Savupelti on niin korkealla, että sen aukaisemiseen tarvitaan keittiöjakkaraa. Huomasin kyllä olohuoneen lattialla jumppapallon, mutta sitä en huomannut, että se pyörähti taakseni.

Sain pellin auki ja laskeuduin jakkaralta alas takaperin suoraan pallon päälle ja pallo pyöräytti minut voimakkaasti televisiopöydän reunaan vasen takaraivo edellä.

Isku oli raju, mutta taju ei lähtenyt.

Isku oli raju, mutta taju ei lähtenyt. Löin myös olkapään ja lonkan lattiaan, mutta niistä selvisin mustelmilla. Päähän sattui ihan hurjana ja verta valui tietenkin, kun on päästä kyse.

Pitelin päätä kaksin käsin ja makasin lattialla. Pelko tuli kivun takaa ajatuksiin ja testasin, liikkuvatko jalat ja kädet normaalisti. Onneksi liikkuivat ja tunto oli tallella. Kaatumisessa olisi ollut aineksia paljon pahempaan vaurioon kuin haavaan ja kuhmuun.

Pään haava vuoti verta sen verran, että piti käydä illalla KYSin päivystyksessä. Lääkäri ompeli neljä tikkiä ja antoi ohjeet lievän aivotärähdyksen seurantaan.

Jumppapallon uhkasin heittää ulos, mutta vielä se nurkissa pyörii nolona, vaikka eihän se sen vika ollut vaan minun.

Täytyy yrittää tsempata ja havainnoida ympäristöä paremmin, missä liikkuu.

Näin jälkikäteen asiasta voi jo vitsailla, mutta itse tilanteessa ei naurattanut yhtään.

Villasukat ovat ihania, mutta petollisen liukkaita lattialla. Joskus tulee yllättäviä liukumisia ja tasapainotteluja, kun kiirehtii vaikka vastaamaan puhelimeen.

Myös matot voivat karata alta kiiretilanteissa.

Keittiössä on mahdollisuuksia saada palovammoja ja viiltohaavoja ruoanlaiton yhteydessä. Siivotessa voi selkä niukahtaa, jos nostaa varomattomasti sohvaa pois maton päältä.

Vaaranpaikkoja kotoa löytyy ja niitä on hyvä miettiä ennakkoon ja korjata turvalliseksi, mutta oppisiko myös tuota vauhtia säännöstelemään ja keskittymään siihen, mitä milloinkin tekee?

Pitää yrittää, mutta vahingoille ei aina mahda mitään.