Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka | Tuulivoiman rakentaminen kirvoittaa mielipiteitä

Tuulivoiman rakentaminen puhuttaa oltiinpa missä päin Suomea tahansa. Suonenjoen kaupunginvaltuusto hyväksyi Saaristenmäen tuulivoimayleiskaavan. Leppävirralla vastaava oli hyväksytty jo aiemmin ja on jo lainvoimainen. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:n hanketoimija Mika Mellerin mukaan rakentaminen voisi periaatteessa jo alkaa Leppävirran osalta.

Tuulivoimalapuiston suunnitteluvaihe on kirvoittanut keskustelua puolesta ja vastaan. Keskustelua on käyty päätöksentekoon saakka ja se jatkunee vielä tovin. Tuulivoimaloiden tuottama matalataajuinen ääni sekä mahdolliset välkeilmiöt myllyjen pyöriessä ovat niitä puhutuimpia. Miksi näin?

Uudistuvan sähkövoiman tuotantoon on kehitettävä uusia menetelmiä, mikäli halutaan toimia edes kohtuullisen omavaraisesti. Tulevan talven sähköntuotannon hinta uhkaa nousta reilusti viime vuoteen verrattuna menneen kesän sateiden vähyyden johdosta. Ydinvoiman, kivihiilen sekä turvetuotannon alasajo aiheuttaa myös vääjäämättä muutoksia energiantuotantoon.

Mitään uutta ei voi rakentaa ilman lieveilmiöitä. Tuulivoimaloiden rakentaminen tuottaa paikallisella tasolla työtä sekä parannuksia tiestön hoitamiseen. Saaristenmäen tuulivoimaloiden osalta rakentamisen taustalla olevat yhtiöt ovat kertoneet aikovansa hyödyntää paikallista osaamista muun muassa tiestön hoidossa. Miksi tuulivoimalahankkeet sitten kirvoittavat vastakkainasettelua olipa paikkakunta mikä vain?

On helppo sanoa kannattavansa vihreää energiaa ja tukea sen rakentamista, mutta kun se suunnitellaan rakennettavan ”omalle takapihalle”, niin se ei tunnukaan enää niin mukavalle. Uuden uhka on ymmärrettävää, sillä kun voimala on kerran rakennettu, niin sitä ei enää siirretä.

Kun voimala on kerran rakennettu, niin sitä ei enää siirretä.