Passipaikka: Luonnosta saa voimaa monipuolisesti

Etelä-Konneveden kansallispuistoon voi tutustua myös virtuaalisesti. Kuvakaappaus kansallispuiston virtuaalisivusta/Anne Hakkarainen
Anne Hakkarainen

Anne Hakkarainen

Sunnuntaina alkavan Vanhustenviikon teemana on Luonto antaa voimaa. Sisä-Savon kunnissa on perinteisesti ollut monipuolista ohjelmaa koko viikon ajaksi ja niin on nytkin.

Luontoteema näkyy myös sisätiloissa järjestettävissä toimintatuokioissa, mutta varsinkin sitten torstaina, jolloin vietetään valtakunnallista ulkoilupäivää. Lähialueen laavuilla ja pururadoilla on yhteistä ohjelmaa ja kahvittelua.

Luonto on ollut Sisä-Savon alueen ikäihmisille tärkeä ja luonteva osa arkielämää, sillä marjastus, sienestys, kalastus, metsästys ja metsätyöt ovat kuuluneet monen elämään ja voimien mukaan kuuluvat vieläkin.

Metsistä on kerätty vitamiinit ja polttopuut talven varalle, ja liikuntaa on tullut siinä ohessa hyötyliikuntana.

Seuraavat sukupolvetkin ovat oppineet keräämään luonnonantimia, mutta etenkin luonnossa liikkuminen ja retkeily ovat suuressa suosiossa. Metsään mennään rauhoittumaan ja maadoittumaan kiireen ja hälinän vastapainoksi. Luonnossa voi kuunnella hiljaisuutta ja omia ajatuksiaan. Myös puron solina, tuulen humina, sateen ropina ja linnunlaulu rauhoittavat.

Jos on liikuntarajoitteita eikä pääse enää metsä- tai puistolenkille, näitä luonnon rentouttavia ääniä voi kuunnella vaikkapa mobiilisovelluksilla.

Digitaitoja voi harjoittaa myös tekemällä virtuaalikierroksia kansallispuistoihin.

Vanhustenviikolla rohkaistaan ikäihmisiä tutustumaan tietotekniikan mahdollisuuksiin. Opastusta saa turvalliseen asioiden hoitoon verkkopalveluissa.

Digitaitoja voi harjoittaa myös tekemällä virtuaalikierroksia kansallispuistoihin, eläinten elämän tutkailuun ja luontoaiheisiin näyttelyihin. Esimerkiksi Etelä-Konneveden kansallispuistoon voi tutustua myös virtuaalisesti.

Kommentoi