Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijoilta | Maaseudulla pitää olla terveys- ja lääkepalveluja

Sosiaali- ja terveysuudistus ei sisältänyt lähipalvelutakuuta. Kun säästöjä tulevaisuudessa haetaan, on olemassa riski, että terveyskeskuksien määrä vähenee. Oma kuntasi ei enää sote-uudistuksen alkaessa päätä oman kuntansa terveyspalveluista.

Maaseutu yleensä eniten kärsii keskittämisistä.

Eduskunnassa on nyt käsittelyssä apteekkeihin liittyvää lainsäädäntöä. Esityksen mukaan muun muassa apteekkilupien myöntämistä helpotetaan.

Käytännössä se tarkoittaa, että apteekkeja tulisi lisää alueille, joissa on paljon ihmisiä. On tervetullut asia, jos varsin jäykkä apteekkilupien myöntämisen prosessi helpottuisi.

Apteekkialan uudistuksessa on samalla tärkeää turvata, että tiheästi asuttujen alueiden lisäksi haja-asutus- ja harvaanasutuilla alueilla säilyy apteekkipalveluita. Lääkeneuvonnan saatavuuden turvaaminen on myös terveydenhuollon peruspilareita.

Olettaisin, että apteekkien rooli tulee korostumaan tulevaisuudessa. Sote-uudistuksen myllertäessä muutoksissa, apteekki voisi olla paikka, josta esimerkiksi diabeetikkojen tarvikkeita tai muitakin hoitotarvikkeita voisi noutaa. Asiakkaan lääkejakelut eli annosjakelut ovat jo nyt isossa roolissa apteekeissa.

Kenties etäyhteydet lääkäreille.

Ehkäpä apteekeissa olisi tulevaisuudessa jotkut testaukset ja osa rokotuksistakin ja kenties etäyhteydet lääkäreille. Lääkehoidon kokonaisarviointeja ei sovi myöskään unohtaa.

”Koskaan ei asiakkaalle sanota ettei tiedä, vaan että otan selvää” ohjeisti apteekkari, kun menin ensimmäistä kertaa apteekkiin töitä kysymään. Tämä jäi mieleeni.

Apteekissa selvitelläänkin paljon lääkkeisiin liittyviä asioita. Apteekki on lähellä.

Lääkkeiden saatavuus ja lääkeneuvonta on ehdottomasti turvattava myös harvaanasutuilla alueilla apteekkialan uudistuksessa.

Kirjoittaja on kansanedustaja (ps.), farmaseutti ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen (Savo-Karjala).