Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka Hajuton, mauton ja väritön tappaja vaanii lämmössä

Kun ulkolämpötila alkaa lähennellä nollaa, moni hakee lisälämpöä huoneistoon tulisijasta. Kokematon lämmittäjä voi tuikata täydet tulet kylmään tulisijaan ja saada savut sisään. Palovaroittimien konsertti tuuletuksen taustamusiikkina opettaa alkulämmittämään kostean ja kylmän hormin seuraavalla kerralla. Vahinko ei ole suuri.

Vaara vaanii lämmityksen jälkeen. Vanha uskomus on, että savuhormin sulkupellin voi laittaa kiinni, kun pesässä on sininen liekki tai hehkuva hiillos. Uskomus on väärä ja vaarallinen. Kun tuli ei saa happea ja palaa epätäydellisesti, syntyy häkää.

Savupellit voi sulkea vasta hiilloksen sammuttua eli kun hiilet ovat mustia.

Häkäkaasua ei voi havaita ihmisen aisteilla. Se on hajutonta, mautonta ja väritöntä.

Joka syksy Pohjois-Savon pelastuslaitokselle tulee ambulanssipyyntöjä epämääräisten oireiden takia. Potilas tuntee päänsärkyä, huimausta, korvat soivat, hän on unelias ja hieman sekava. Nämä ovat häkämyrkytyksen oireita. Häkä syrjäyttää hapen hemoglobiinissa ja oireet syntyvät hapenpuutteesta.

Ensihoitohenkilöstöllä on nykyisin mukana kannettava häkämittari, mikä varoittaa, jos asunnossa on häkää. Se on turvallisuustekijä auttajille ja nopeuttaa potilaan huonovointisuuden syyn selvittämistä ja oikean hoidon aloittamista.

Uskomus on väärä ja vaarallinen.

Häkäkaasun syntymistä voi ehkäistä poraamalla savupeltiin reiän tai tekemällä pellin kulmaan pienen aukon. Se ei karkuuta lämpöjä, mutta päästää häkäkaasut hormiin ja sieltä ulos.

Vaikka häkävaroitin ei ole Suomessa lain määräämä, sellainen on suositeltava hankkia, mikäli asunnossa on tulisijoja tai kaasulaitteita. Häkävaroitin varoittaa häkäkaasusta huoneilmassa, joten se ei korvaa palovaroitinta. Molempi parempi. Toimiva varoitin on varsin edullinen henkivakuutus.