Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka Syksy on aikaa lukemiselle ja rauhoittumiselle

Me olemme lukukansaa. Tähän viittaavat esimerkiksi toteamukset lukea kaikki lukemattomat kirjat lomalla, vapaapäivinä ja eläkkeellä.

Kahvipöytäkeskusteluissa ja haastatteluissa ihmiset mainitsevat yhdeksi syksyn parhaaksi puoleksi sen, että voi ihan luvan kanssa rauhoittua hektisen kesän jälkeen ja asettautua sohvalla tai mukavalle nojatuolille lukupuuhiin.

Hyvinvointivalmentajien yksi vinkki rentoutumiselle on siirtyminen toviksi muihin maailmoihin kirjan, sarjakuvan tai lehden avustuksella. Näin ajatukset on mahdollista siirtää hetkeksi pois arjen ja työn pyörteistä.

Jos ennen keittiöön, tupaan, yöpöydille ja vessan koreihin kertyi lehtipinkkoja, nykyään paitsi lehtiä, myös kirjoja luetaan enenevissä määrin netistä. Puhelin kulkee aina matkassa, ja kirjan tarinan maailmoihin voi uppoutua vaikka lenkkipolulla. Kroppa ja mieli saavat kaipaamaansa ravintoa samalla kertaa.

Kiinnostus lukemiseen kylvetään jo lapsuusvuosina. Lapsi, jolle on luettu kotona satuja, tarttuu kirjaan tai klikkaa luuristaan kirjankuvaketta hyvin todennäköisesti myös aikuisena. Oma lukunsa on kriittinen lukutaito ja sen kehittäminen maailmassa, jossa tietoa, myös sirpaleista, tulvii joka paikasta.

Lukukeskuksen 10 Faktaa lukemisesta -julkaisun mukaan suomalaisvanhemmista 63 prosenttia kokee lukevansa liian vähän lapselleen. Samalla tutkimukset osoittavat, että lapsen ensimmäiset elinvuodet ovat erityisen tärkeitä lukutaidon ja kielellisen kehityksen kannalta, julkaisussa todetaan.

Kymmenen, viisitoista minuuttia varattuna iltasadulle on siis ihan paikallaan lapsiperheissä. Samalla se on yhteinen hetki rauhoittumiselle.

Kymmenen, viisitoista minuuttia varattuna iltasadulle on siis ihan paikallaan.