Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka Päätöksissä merkittäviä sujuvan arjen asioita

Yksi varma alkavan arjen merkki on valtuustokausien käynnistyminen kunnissa ja kaupungeissa. Sisä-Savon kunnista Tervo ja Rautalampi ovat jo pitäneet uuden valtuuston ensimmäisen järjestäytymiskokouksen. Ensi viikon alussa vuorossa ovat Suonenjoki ja Vesanto.

Jos ensimmäisessä kokouksessa vielä verrytellään ja vahvistetaan jo etukäteen jaettuja luottamuspaikkoja, seuraavissa kokouksissa pohditaan mahdollisesti esimerkiksi vanhustenhuoltoon liittyviä kysymyksiä tai kouluverkkoa. Myöhemmin syksyn edetessä punotaan jo seuraavan vuoden budjetin suuria linjoja ja euromääriä.

Paikallinen luottamushenkilö pääsee päättämään kuntalaisia lähellä olevista, hyvin konkreettisistakin asioista, jotka vaikuttavat kuntalaisten arkeen ja elämään. Päätöksenteossa suurten linjojen hahmottaminen lillukanvarsien sijaan ja syy-seuraussuhteiden sekä eurojen ja talouden ymmärtäminen ovat arvokkaita taitoja.

Palkitsevaa luottamushenkilönä toimimisessa on varmasti se, kun havaitsee asioiden etenevän esimerkiksi aloitteen tekemisestä valmisteluun ja päätöksentekoon sekä käytännön toteutukseen.

Päätökset ovat yhtä kuin uusi koulu, liikuntahalli tai vaikkapa lähiliikuntapaikka, jotka tuottavat iloa monelle kuntalaiselle.

Paikallislehti seuraa ja kertoo paikallisesta päätöksenteosta. Kunnanvaltuustojen kokoukset ovat julkisia tilaisuuksia, joita on mahdollista seurata itsekin paikalla. Joidenkin kuntien, kuten Rautalammin tai Vesannon kunnanvaltuuston kokousta voi katsoa myös vaikka kotisohvalta nettiyhteyksien välityksellä.Lisäksi on mahdollista kysyä suoraan päättäjiltä mieltä askarruttavista kunnallisista asioista sekä kertoa havainnoistaan ja kehittämisehdotuksistaan.

Päätökset ovat yhtä kuin uusi koulu, liikuntahalli tai vaikkapa lähiliikuntapaikka.