Asiasta ja vierestä Kesä ja tapahtumat

Normaalioloissa Suomen suvi on täynnä mitä erilaisimpia kesätapahtumia kyläjuhlista kesäteatteriin, urheilukisoista konsertteihin. Suomea voi syystä sanoa kesätapahtumien luvatuksi maaksi.

Sisä-Savossakin jokaisella paikkakunnalla on useita erilaisia yhteisiä kokoontumisia, jotka houkuttelevat kävijöitä niin omalta paikkakunnalta, naapureista ja kauempaakin.

Omalta osaltaan yhteiset tapahtumat luovat yhteisöllisyyttä. Paikalliset ja kesävieraat tapaavat toisiaan. Hyvällä tuurilla saattaa tavata tuttavia, joita ei ole nähnyt kymmeniin vuosiin. Valtakunnallista ja kansainvälistä tunnettavuutta saavuttaneet tapahtumat houkuttelevat väkeä kotimaasta ja ulkomailta, hyvinkin laajalta alueelta.

Tänä kesänä, yhden kesätapahtumattoman suven jälkeen, Sisä-Savossakin on nautittu siitä, että yhteen on voitu jälleen kokoontua.

Se on näkynyt osanottajamäärissä: hyvä sää, tilaisuuden ohjelmatarjonta ja mahdollisuus kokoontua ovat houkutelleet väkeä paikalle.

Toki kaikki tutut kesämenopaikat eivät ole vielä palanneet pandemiatauolta. Tilanteen epävarmuus on ohjannut toimimaan varman päälle, eikä ihmisiä yhteen kokoavia menoja ole rohjettu polkaista pystyyn.

Yhteiset tapahtumat luovat yhteisöllisyyttä.

Se, että nyt on voitu ainakin jossakin määrin palata tuttuihin kesärutiineihin, on henkisestikin tärkeää. Se auttaa jaksamaan vielä edessä olevat koronarajoitusten kuukaudet – kuinka paljon niitä sitten lieneekin. Edelleen on syytä noudattaa annettuja terveysturvallisuusohjeita. Rokotukset etenevät omassa tahdissaan.

Kesällä monella on vapaata aikaa olla mukana tapahtumajärjestelyissä ja vieraana. Ilman asialleen antautuneita talkoolaisia tuskin monikaan tapahtuma toteutuisi.

Sen, missä määrin tilanteen normalisoiduttua vanhat tutut tapahtumat palaavat takaisin, aika näyttää. Ehkäpä näiden rajoitusten aikana on syntynyt ajatuksia uudenlaisista tapahtumista tai ainakin uusia keinoja toteuttaa vanhoja tuttuja.

Moni vuosikymmenten varrella isoksi laajentunut kesätapahtuma on alkanut pienestä: muutama innokas asialleen omistautunut henkilö on toteuttanut ideansa. Toki on niitäkin tapahtumia, jotka laitetaan isosti alulle.

Pandemian aikana suomalaisetkin ovat löytäneet aiempaa laajemmassa määrin kotimaisen matkailun ja sitä kautta myös kesätapahtumat.

Mökkeilystä ja kotoilusta on tullut tärkeää. Aika näyttää, miten kauan kotimaanmatkailun hyvä noste jatkuu vai ryntäävätkö ihmiset rajojen avauduttua suurin joukoin ulkomaille

Toivoa sopii, että kotimaan matkailu pitää pintansa. Kesätapahtumilla on oma tärkeä roolinsa paikkakunnan houkuttelevuuden kannalta.

Kirjoittaja on maailman tarkkailija Virmaan rannalta.