Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka: | Nuorten rokotuksia alettava vauhdittaa

Sisä-Savon kunnissa on heinäkuun alusta asti annettu koronarokotteita käytännössä kaikille halukkaille: ei-riskiryhmään kuuluvat 16 vuotta täyttäneet ovat jo rokotusvuorossa.

Rokotettujen osuus aikuisväestöstä ei ole kuitenkaan kasvanut samaa tahtia kuin rokotusten alkaessa. Suonenjoki on 67,5 prosentissa ja Vesannolla rokotettu on 75,6 prosenttia.

Kokonaisprosentti on komea mutta siitä on kiittäminen iäkkäämpiä eikä niinkään nuoria. Kun tarkastellaan alle 35-vuotiaiden rokotusosuuksia, Tervossa ei ole päästy edes 50 prosenttiin.

Suomessa rokotukset etenivät riskiryhmät ja iäkkäämmät ihmiset edellä, mikä voi edelleen näkyä ikäryhmäkohtaisissa rokotusosuuksissa. Nuorempia ihmisiä on kuitenkin rokotettu Sisä-Savossakin jo niin pitkään, että osuuksien luulisi olevan nykyistä korkeampia.

Nuoret aikuiset eli 20 – 30-vuotiaat ovat sairastuneet koronaan lukuisampana joukkona kuin muut ikäryhmät. Valtakunnallisesti kuitenkin nuorista ja nuorista aikuisista yli puolet on ottanut koronarokotuksen. 16–19-vuotiaista rokotuksen on saanut jo noin 50 prosenttia. 20–24-vuotiaiden ikäryhmässä lukema on 56 prosenttia ja 25–29-vuotiaiden kohdalla 58 prosenttia.

Deltavariantti leviää tehokkaammin kuin alkuperäinen koronavirus ja tarttuu kolme kertaa herkemmin. Tästä syystä myös nuoret pitäisi saada vauhdikkaammin ottamaan rokotuksia. Kun toisten asteen oppilaitokset ja korkeakoulut aukeavat syksyllä, turvallisuus ja kysymykset lähiopetuksesta tulevat ajankohtaisiksi.

Jos rokotusten kattavuus ei ole hädin tuskin edes puolia nuoremmasta väestöstä, voidaan syksyllä olla taas uuden epidemiapiikin edessä.