Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka Hukkumiset ovat suurelta osin ehkäistävissä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ennakkotietojen mukaan kesäkuussa hukkui 30 ihmistä. Neljätoista hukkumista tapahtui uidessa, neljä vesiliikenteen yhteydessä ja kahdessatoista tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Juhannuksen aikana hukkui 13 ihmistä. Heinäkuussa hukkumisuutisia on ollut lisää.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena. Tyypillinen hukkuja putoaa veneestä, joutuu veden varaan veneen kaatuessa tai arvioi oman toimintakykynsä uidessa väärin. Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa.

Suhteutettuna Suomen asukaslukuun hukkuneiden määrä on selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta muistutetaan ihmisiä välttämään turhia riskejä. Puetaan pelastusliivit aina vesillä liikkuessa, päihtyneenä pysytään rannalla, arvioidaan oma uimataito realistisesti, uidaan aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti sekä pysytään käden mitan päässä lapsista veden äärellä.

Hukkumiset ovat suurimmilta osin ehkäistävissä. Vesiturvallisuus on pitkälti asennekysymys, ja tähän tarvitaan Suomessa muutosta.

Uinti- ja pelastamistaitojen opetus on osa kansallisen opetussuunnitelman perusteita, mutta vain noin 20 prosenttia kouluista järjestää toistaiseksi uinninopetusta kaikilla alakoulun luokka-asteilla.

Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa.

Uimakouluja on monessa kunnassa järjestetty kesäisin uimarannoilla ja myös uimahalleissa. Aikuinenkin voi osallistua uimakouluun.

YK:n päätöslauselmassa 25. heinäkuuta on julistettu maailman hukkumisen ehkäisyn päiväksi.