Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka Perinteestä voi ammentaa elämyksiä nykypäivään

Lomakyselyissä ihmiset vastaavat usein, että haluavat lomalta elämyksiä. Korona-aika on opettanut meitä huomaamaan, että elämyksiä löytää myös läheltä, ei vain kaukomatkoilta.

Perinteestä voi ammentaa elämyksiä nykypäivään monin tavoin.

Tervossa tarjottiin viime viikolla elämyksiä perinteisestä heinänteosta, kun Tervon maa- ja kotitalousnaiset järjestivät tapahtuman Eljakselan tilalla Tervon Haapamäellä.

Tilalla pääsi kokeilemaan heinänseivästystä. Heinäseipäitä tutumpi näky ovat nykyään pyöreät muovipaalit pelloilla.

Heinänseivästys helteessä on rankkaa työtä, mutta palkitsevaa, kun näkee heti työnsä jäljen ja tuntee työn rasituksen lihaksissa ja illalla nukuttaa hyvin.

Suonenjoki-Seura piti yllä suomalaista saunomisperinnettä ja järjesti toissa viikonloppuna Museopäivänä opastusta saunavastan tekoon.

Pesukonetta arvostaisi tällaisen elämyksen jälkeen vielä entistä enemmän.

Löysin alkukesällä kotoa aitasta kaksi vanhaa pyykkilautaa. Olisi mielenkiintoista päästä seuraamaan entisajan pyykinpesua, kun naiset kokoontuivat pyykkirantaan ja keittivät pesuvettä isolla padalla. Pyykkejä saippuoitiin ja hangattiin pesulautaa vasten ja huuhdottiin järvessä.

En ole tällaista pesutapahtumaa nähnyt, mutta olen kuullut tarinoita ja olisi elämys nähdä ja kokea työ käytännössä. Tosin nykyään pyykkejä ei saisi huuhtoa järvessä.

Pesukonetta arvostaisi tällaisen elämyksen jälkeen vielä entistä enemmän.

Mattojen pesu ulkona on suosittu kesäperinne. Mäntysuopa, juuriharja ja viileä vesi taikovat matoista raikkaat. Nykyään mattojen pesu tapahtuu viemäröidyillä matonpesupaikoilla ympäristöystävällisesti, ja mattomankelikin helpottaa työtä.