Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka: | Helle ja kuivuus koettelevat luonnossa myös eläimiä

Suomessa eletään poikkeuksellisen kuivaa ja kuumaa kesää. Kun elohopea nousee hellelukemiin, ilmastointilaitteet, tuulettimet ja kylmät suihkut helpottavat ihmisten olemista. Luonnoneläimillä tällaisia vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole, vaan pikkulinnut, siilit ja oravat ovat tällaisilla säillä poikkeuksellisen kovilla.

Ojien pohjalla ei ole kosteutta edes liejuksi saakka eikä kuoppakohtiin kerry edes öisin vettä. Mistä luonnoneläimet saavat paahtavan helteen keskellä nestettä? Etenkin siileillä on hankalaa, ja kuivan kauden aikana ravintoakin on vaikeampi löytää. Kuivuus saa kotilot lierot kaivautumaan syvälle maahan eikä kotiloitakaan löydy. Siileille voikin tarjoilla paitsi vettä myös kissojen tai koirien purkkiruokaa.

Siilien ja muiden pihapiirin eläimien elämää voi helpottaa laittamalla niille raikasta juomavettä tarjolle. Jopa pienilläkin viheralueilla kerros- ja rivitalojen pihoissa on yllättävän paljon lintuja ja muita eläimiä.

Vesiastia kannattaa sijoittaa lähelle suojaisaa puskaa, jotta vieraiden on turvallisempi ja mukavampi käydä juomassa.

Vesi on hyvä pitää raikkaana ja vaihtaa vähintäänkin päivittäin, jotta siitä ei pääse leviämään tauteja. Astiaksi kannattaa valita matalareunainen ja laakea, jotta helpotukseksi tarkoitetusta vedestä ei muodostu surmanloukkua. Esimerkiksi kukkaruukkujen alustat ja uunipellit sopivat mainiosti tähän tarkoitukseen. Veden keskelle voi laittaa myös kiven, jotta pienimmät eläimet eivät hukkuisi.

Juomapisteen järjestäminen oman pihan eläimille ei ole vaivana suuri. Auttaminen itsessään tuottaa iloa. Vesiastia voi myös toimia mukavana tarkkailupaikkana, ja eläimiä seuratessa tulee itsekin tutuksi pihapiirin lähiluonnon kanssa.