Passipaikka: Kalastus on koukuttava ja palkitseva kesälaji

Kuvituskuva. Päivi Taskinen-Kekki
Päivi Taskinen-Kekki

Päivi Taskinen-Kekki

Kun jo muutaman heiton jälkeen kala on kiinni uistimen koukussa, laiturilta hetken innostuksen puuskassa kalastamaan ryhtynyt on myyty lajille. Ison kyrmyniskaisen ahvenen tai suuren ja voimakkaan hauenvonkaleen nostaminen haavin avulla on taitolaji, mutta onnistumisen tunne sanoinkuvaamaton.

Lapsikin innostuu kokeilemaan, kun saalista kertyy yllättävän helposti. Voissa paistettu ahvenfile ja uunihauki tekevät kauppansa uusien pottujen kanssa myöhäisillan aterialla.

Metsähallitus muistuttaa, että 18–64-vuotiaan viehe- tai pyydyskalastajan sekä ravustajan on maksettava kalastonhoitomaksu. Useampaa vapaa käyttäessä, yhdelläkin pyydyksellä, kuten katiskalla tai verkolla kalastaessa tai ravustaessa pitää olla kalastonhoitomaksun lisäksi hankittuna vesialueen omistajan lupa. Kalastonhoitomaksusta ja muista tarvittavista kalastusluvista tarvitaan myös mukana kulkeva todiste. Maksun suorittamisesta käy todisteeksi maksukuitti paperisena tai sähköisenä esimerkiksi Eräluvat-sovelluksesta esitettynä.

Kalastonhoitomaksut kerää Metsähallitus, joka tilittää tuotot maa- ja metsätalousministeriölle. Maa- ja metsätalousministeriö ja Ely-keskukset myöntävät varoja kalavesien kestävän käytön ja hoidon suunnitteluun ja toimeenpanoon, kalastuksenvalvontaan, kalastusharrastuksen edistämiseen, kalatalousalan neuvontapalveluihin, kalatalousalueiden toimintaan sekä omistajakorvauksiin. Myös vesialueiden omistajat käyttävät kalastuslupatuloja kalavesien ylläpitoon, Metsähallituksen tiedotteessa kerrotaan.

Onni on suomalaiset kalaisat vedet, jotka antavat saaliin lisäksi myös elämyksiä. Kalastuslupa kulkee kätevästi mukana puhelimen sovelluksessa.

Onni on suomalaiset kalaisat vedet, jotka antavat saaliin lisäksi myös elämyksiä.

Kommentoi