Passipaikka: Valmistujaislahja löytyy myös läheltä ja jopa rahatta

Kuvituskuva. Teemu Vestovuo
Veera Järvenpää

Veera Järvenpää

Kevät on suurta juhlaa monessa suomalaisessa kodissa: lapset ja nuoret siirtyvät kouluista ja oppilaitoksista kesälaitumille ja samalla juhlistetaan monen tuoretta ammatti- tai ylioppilastutkintoa.

Elämän nivelkohdassa ojennetaan kukkia, kilistetään laseja ja muistetaan suuren urakan tehnyttä nuorta lahjoin.

Mutta tämäkään vuosi ei vielä ole juuri lainkaan normaalimpi kuin viime vuosikaan, jolloin valmistujaisjuhlia lykättiin, vietettiin etänä ja juhlittiin pienessä perhepiirissä. Vaikka juhlan suuruus ei olekaan niihin osallistuvien määrästä kiinni, varmasti monelle on kova paikka, jos läheiset eivät pääse juhlimaan yhdessä. Syntyy tunnevaje, joka kaipaa paikkaamista.

Jos juhliminen ja muistaminen tapahtuu etänä, moni sujauttaa mieluummin postilaatikkoon ohuen kuoren kuin kantaa paketin kuljetukseen. Kuoreen voi rahan lisäksi laittaa myös lahjakortteja. Lahjaideoita kannattaakin etsiä läheltä, sillä paikallisia palveluita käyttämällä voi myös auttaa siihen, että palvelut pysyvät lähellä tulevaisuudessakin.

Jos omaa mieltä painaa se, että ei ole mahtunut koronarajoitusten karsimalle kutsulistalle, muistaminen voi olla myös jotain yhdessä tehtävää: tanssikurssi, ratsastustunti, yhteinen hemmotteluhetki kosmetologilla, ravintolareissu tai retki paikalliseen kulttuurikohteeseen.

Eikä materiakaan tai raha ole lahjan kohdalla kaikkein tärkeintä vaan joskus yhteinen aika käy sekin aivan mainiosti lahjaksi. Miksipä sitä ei antaisi valmistujaislahjaksi vaikkapa lupausta retkipäivästä kansallispuistoon, jossa ehtisi jotain mitä juhlissa harvoin kunnolla kerkeää: kuulla toisen kuulumiset ja tulevaisuuden suunnitelmat sekä myös lintujen laulun.

Muistaminen voi olla myös jotain yhdessä tehtävää.

Kommentoi