Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehdokkaalta | Yhteistyöllä lisää parempaa palvelua

Matti Kärkkäinen kirjoitti Ehdokkaalta-palstalla ( Paikallislehti Sisä-Savo 25.5.) yhteistyön merkityksestä yksittäisessä kunnassa ja yhteistyöstä kuntien kesken.

Vaalikeskusteluissa puheet ja lupaukset näyttävät olevan hyvin yksituumaisia: Ehdokkaat laidasta laitaan haluavat pelkkää hyvää ihan kaikille, joten yhteistyön kunnan ohjaimissa ei uskoisikaan olevan vaikeaa.

Mitä tulee kuntien väliseen yhteistyöhön, niin ajan muutoksissa on varmasti tarpeen miettiä uusia toimintamuotoja. Välimatkat liikennevälineiden ja digi-yhteyksien kehityksen myötä ovat lyhentyneet.

Vaikka kunnan itsenäisyydestä ja ”Meidän kylä”-ajatuksesta pidetäänkin kiinni, on paikallaan hyväksyä yhteistyö naapureiden kanssa.

Kärkkäinen on maininnutkin kirjoituksessaan jo ainakin osittain toteutettuja onnistuneita yhteistyöhankkeita sivistyspuolella, sairaanhoidossa ja Savo Grown toiminnan kautta. Suonenjoella myös rakennustarkastus hoidetaan yhteistyössä Kuopion kanssa.

Teknisellä alueella yhteistyötä voitaisi varmasti tehdä esimerkiksi hankinnoissa. Kaupungin kiinteistöjen ja teknisten laitteiden investointeihin on varattu tälle vuodelle 2,7 miljoonaa euroa, lisäksi tulevat käyttö- ja huoltotarvikkeet.

On erityisen iso merkitys sillä, miten kaupungin omaisuutta hoidetaan kokonaisuutena.

Koska laitteiden tekniikka on monimutkaista ja koko ajan uudistuvaa, ei tulla enää toimeen entisajan ”yleismies Jantusilla”, vaan tarvitaan erikoisosaajia moniin eri toimintoihin.

Näitä oman alansa ammattilaisia voisi olla hyvä etsiä ja palkata yhdessä useamman naapurikunnan kanssa.

Ehkä oman alansa ammattimiestä kuunnellaan myös budjetointivaiheessa tarkemmalla korvalla. Korjaukset ja uusimiset tulisivat tehdyiksi ajallaan, ennen suurempia katkoksia ja häiriöitä.

Ehkäpä kunnissa on jo havaittu, että juustohöylän käyttäminen teknisten laitteiden huollon budjetoinnissa vuosi vuodelta, ikään kuin säästöajatuksella, tulee ennen pitkää kalliiksi.

Yhteistyö niin kaupungin omassa toiminnassa, kuin naapureiden kanssa, voi olla pelastus. Kaikki kivet on varmasti vielä käännettävä, jotta selviydymme ilman niitä suurempia hartioita, joita pienille kunnille ollaan auliisti tarjoamassa.

Rakennusinsinööri

Suonenjoki (kesk.)