Yrittäjävetoinen malli on yksi tapa tuottaa kunnallisia palveluja. Hyötyjä saavutetaan tehokkuudella ja joustavuudella. Moni kunta onkin tarttunut tähän mahdollisuuteen innolla.
Tapauksesta riippuen ”urakoimassa” on paikallisia osaajia ja jopa valtakunnallisia toimijoita. Ulkoistaminen ei kuitenkaan ole mikään kaikki ongelmat poistava patenttiratkaisu. Huonosti toteutettuna saatetaan saada aikaan vain yksi ylimääräinen välistä vetäjä ja kaupan päälle juuri ja juuri minimitasoon yltävä laatu.
Usein ongelmana on, että kilpailutetaan liian suuria kokonaisuuksia ja tämän takia tarjoajia on vain muutamia. On olennaisen tärkeää hahmottaa, että mikä on hintansa väärtti.
Pelkästään jo se, että keskustellaan vaihtoehdoista, voi saada aikaan edistystä kaupungin tai kunnan toiminnassa. Maailma muuttuu, vanhoja rakenteita ja tehtäviä poistuu. Mutta ei hätää, uusia tulee aina tilalle.
Tämä onkin asia, mihin ei kannata muodostaa lukkoon lyötyä periaatteellista kantaa. Päätöksenteon täytyy tähdätä siihen, että kerätyillä verovaroilla saadaan aikaan mahdollisimman hyvät palvelut. Jos ja kun, tätä tarkastelua joudutaan tekemään, niin liikkeitä voi tapahtua molempiin suuntiin.
Olemme Suonenjoella siitä erinomaisessa tilanteessa, että voimme vielä itse tehdä päätöksiä, joskus valitettavasti kipeitäkin. Sitten, jos rahat ovat loppu, meiltä ei enää kysellä. Eikä tämä muuten ole hyvin kaukana siitä, mitä aina pohdiskelee isäntä talossaan.
Kirjoittaja on maanviljelijä ja kuntavaaliehdokas (kesk.)
Ehdokkaalta on palsta, jossa kuntavaaliehdokkaat voivat esittää mielipiteitään. Julkaisemme yhden kirjoituksen kultakin ehdokkaalta saapumisjärjestyksessä. Etusijalla ovat Sisä-Savon alueen kuntavaaliehdokkaat. Jos tilaa riittää, voimme julkaista useamman kirjoituksen. Merkkimäärä saa olla korkeintaan 2 500. Toimitus voi tarvittaessa lyhentää ja muokata tekstiä. Julkaisemme Ehdokkaalta-kirjoituksia 3. kesäkuuta saakka.