Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehdokkaalta | Kuntien pelastus

Tällä hetkellä monissa kunnissa luetaan madonlukuja talouden suhteen. Kunnat voivat kuitenkin pelastua syvällä yhteistyöllä. On melkein se ja sama, mitä puolueita valtuustosta löytyy, mutta puolueiden välille pitää syntyä yhteishenkeä, jolla kunnan asioita edistetään.

Valtakunnan poliitiikkaa ei kannata kuntien asioihin juurikaan sotkea. Kaikissa nykyään menestyvissä kunnissa on onnistuttu luomaan hyvä yhteishenki ja -peli eri tahojen kesken.

Hyvä esimerkki on Keitele, jonka teollistamisessa aikanaan hääräsivät puolueet äärivasemmalta oikealle. Sama yhtenäisyys on jatkunut menestyksekkäästi viisi vuosikymmentä ja nykyään kunnan työpaikkaomavaraisuus on noin 140 prosenttia.

Kuntien täytyy katsoa yhteistyötä naapureiden kanssa avoimesti. Kuntaliitoksia emme halua, jokainen pysyköön vahvasti itsenäisinä, mutta yhteistyön pitää olla syvää.

Esimerkiksi sivistyspuolella koulujen oppilasmäärien lasku pakottaa etsimään yhteistyön mahdollisuuksia.

Aineopettaja voisi hyvin toimia useassa kunnassa, opetusta annetaan jo nyt etäyhteyksin ja myös hallintoa voisi mahdollisesti jakaa naapurien kanssa.

Maakunnan kuntien ja mahdollisesti tulevan sote-maakunnan kanssa pitää käydä keskustelua.

Yhteistyötä tarvitaan ainakin sairaanhoidon järjestämisessä, maakunnan asukasmarkkinoinnissa ja työpaikkojen kohtaanto-ongelmien ratkaisemissa. Sairaanhoitopiirin kulujen kasvua ei yksikään yksittäinen kunta pysty lopettamaan, mutta yhteistyössä menoja voidaan suitsia.

Äänesi on tärkeä. Anna se ihmiselle, joka on yhteistyökykyinen ja yhteistyöhaluinen, oli puoluevalintasi mikä tahansa.

Rautalampi (kesk.)

Ehdokkaalta on palsta, jossa kuntavaaliehdokkaat voivat esittää mielipiteitään. Julkaisemme yhden kirjoituksen kultakin ehdokkaalta saapumisjärjestyksessä. Etusijalla ovat Sisä-Savon alueen kuntavaaliehdokkaat. Jos tilaa riittää, voimme julkaista useamman kirjoituksen. Merkkimäärä saa olla korkeintaan 2 500. Toimitus voi tarvittaessa lyhentää ja muokata tekstiä. Julkaisemme Ehdokkaalta-kirjoituksia 3. kesäkuuta saakka.