Lukijoilta: Kannanotto kaupungin suunnitelmiin leikata konservatorion rahoitusta

Kirjoittajat toivovat, että koko seutua rikastuttavaa harrastusmahdollisuutta ei lyhytnäköisesti ajeta alas. Musiikkiharrastuksen positiivisista vaikutuksista oppimiskykyyn ja hyvinvointiin voi kuka tahansa käydä lukemassa liudan tutkimustietoa, he kirjoittavat. Päivi Taskinen-Kekki

Suonenjoen kaupungin kestävän kuntatalouden pitkän tähtäimen suunnitelmassa vuosille 2021–2025 on esitetty toimenpiteeksi vuosille 2024–2025 Kuopion konservatorion kautta toteutettavan musiikkiopetuksen uudelleen arvioiminen ja mahdollinen sopimuksen päättäminen.

Suunnitelman mukaan vuosina 2024–2025 tämä toimenpide toisi 40 000 euron vuosisäästöt. Tämä tarkoittaisi käytännössä konservatorion toiminnan loppumista. Kun Suonenjoen kaupungin maksamasta kuntamaksusta vähennetään muilta kunnilta laskutetut osuudet ja konservatorion kaupungille maksamat tilavuokrat, nettokustannukseksi jää tällä hetkellä alle 30 000 euroa vuodessa.

Konservatorion mukana kaupunki menettäisi myös hyödyn konservatoriolle korvamerkityistä valtionosuuksista.

Mitä tällä rahalla sitten saadaan? Erittäin laadukasta opetusta laajalle harrastajakunnalle ja useiden musiikin ammattilaisten osaaminen koko seudun käyttöön.

Kuopion konservatorion (tuttavallisemmin konsan) Suonenjoen toimipisteessä on 170 oppilasta muskareissa ja perusopetuksessa. Konsa tekee yhteistyötä koulujen ja päiväkotien kanssa erilaisten tapahtumien ja konserttien merkeissä.

Lapset voivat käydä muskariharrastuksessa päiväkotipäivän aikana, mikä vähentää perheiden iltaisia harrastusralleja. Päiväkodeissa on järjestetty musiikkituokioita muillekin kuin muskariryhmiin osallistuville.

Laadukas kulttuuritarjonta elävöittää kuntaa.

Konsa on äskettäin saanut Suomen kulttuurirahaston apurahan, jonka avulla se tulee järjestämään musiikkituokioita kaikille esikouluryhmille. Konservatorion opiskelijoiden ja henkilökunnan musiikkiesitykset ovat usein elävöittämässä kuntien, seurakuntien ja yhdistysten tapahtumia.

Konsa palvelee yli kuntarajojen; opiskelijoita Suonenjoella käy muistakin naapurikunnista – kysymys ei siis kosketa pelkästään Suonenjokea, vaan on koko seudun yhteinen. Konsan laadukas opetus avaa ovia myös jatkokoulutukseen, sillä perusopiskelussa tähdätään tutkintoon, joka vaaditaan musiikin ammatillisiin opintoihin hakeutumisessa.

Entisiä musiikkiopiston oppilaita, nykyisiä musiikin ammattilaisia toimii seudullamme eri kunnissa muun muassa musiikinopettajina ja kanttoreina.

Toivomme, että tätä koko seutua rikastuttavaa harrastusmahdollisuutta ei lyhytnäköisesti ajeta alas. Musiikkiharrastuksen positiivisista vaikutuksista oppimiskykyyn ja hyvinvointiin voi kuka tahansa käydä lukemassa liudan tutkimustietoa.

Ylipäänsä kulttuuriharrastukset ovat kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa yhtä tärkeää kuin liikunta. Laadukas kulttuuritarjonta elävöittää kuntaa, tekee siitä viihtyisämmän ja lisää yhteisöllisyyttä. Ilman kulttuuria kunta on vain kumiseva vaski.

Allekirjoittajat ovat konsan oppilaiden vanhempia Suonenjoelta ja Rautalammilta.

Pauliina Kovanen kuntavaaliehdokas (kesk., sit.)

Anja Jetsonen,Liisa Paakkunainen, Riikka Ryyttäri kuntavaaliehdokas (kok.)

Niina Leppänen, Leena Pakarinen, Kaisa-Liisa Piironen

Virve Korhonen, Sanna Markkanen, Sanna-Maija Laitinen

Laura Vesterinen, Pekka Luosujärvi, Pirkko Annala, Minttu Weissman

Heidi Väänänen, Kati-Maria Snäkin

Kommentoi