Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehdokkaalta | Mietteitä turpeesta

Keskustelu turpeen ympärillä käy kuumana. Suomen pinta-ala on 391 000 km2, elikkä 39 100 000 ha.

Siitä on suota 28 prosenttia, noin 9,8 milj.ha, josta on täysin suojeltua on 1,3 milj.ha ja luonnontilassa toiset 1,3 milj.ha.

Luulisi tämän riittävän suojelutarpeen tyydyttämiseen, eikä tarvitsisi ennallistaa hyvässä kasvussa olevia suometsiä. Suomi on maailman kuudenneksi suorikkain maa. Suo kasvaa noin 0,1 cm vuodessa, elikkä noin 1m3 hehtaarilla.

Se tosin painuu ja tiivistyy mutta se on sitonut hiiltä. Soiden kasvu on noin 10milj.m3 vuodessa.

Turpeenkäyttö on paljon muutakin kuin käyttö energiaksi. Muistan 1940-lukua. Silloin maanviljelys oli täysin luomua.

Isännät ajoivat pitkin talvea mutaa suolta ja tekivät siitä karjanlannan kanssa komposteja pelloille ja näin paransivat maan ravintotilaa.

Nykyäänkin käytetään karjatiloilla enenevässä määrin myös turvetta. Se on hyvä konsti sitoa lannassa olevaa typpeä niin, että se ei pääse suoraan ilmaan tai vesistöön. Nykyään, kun biokaasu on kovasti tulossa, niin kaasun tuotannossa voidaan käyttää lantaa, jossa on huomattavasti turvetta. Jäljellle jäävä jäte on ekologista lannoitetta myös luomutuotantoon. Kiertotalous paranisi ja ilmasto olisi hyötyjä.

Myös puutarha-alalla käytetään huomattavan paljon turvetta. Se on kasvualustana erinomaista ja päätyy puutarhakäytön jälkeen usein pellolle.

Myös kotitaloudet käyttävät enenevässä määrin turvetta kukkaruukuissa ja muualla puutarhassa. Se päätyy usein myös bioastiaan.

Metsässä turpeella on iso rooli. Nykyään melkein kaikki puuntaimet istutetaan turveruukussa. Maailmanlaajuisesti kun muutetaan joutomaat metsiksi ja hiilinieluiksi, niin turvepaakku varmistaa kasvuunlähdön.

Nykyään tehdään myös turpeesta aktiivihiiltä, jota käytetään ilman ja veden puhdistukseen. Se on tulevaisuuden ala ja sen kasvupotenteaali kasvaa rajattomasti.

Tärkeä turpeen käyttömuoto on myös öljyntorjunta maalla ja vedessä.

Turpeesta on kehittynyt tai kehittyy miljardiluokan bisnes ja se tuo työtä ja toimeentuloa myös maaseudulle. Turve on suorastaan aarre. Näenkin, että turvealaa pitää tukea, eikä ajaa alas.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kesk.), Suonenjoelta.

Ehdokkaalta on palsta, jossa kuntavaaliehdokkaat voivat esittää mielipiteitään. Julkaisemme yhden kirjoituksen kultakin ehdokkaalta saapumisjärjestyksessä. Etusijalla ovat Sisä-Savon alueen kuntavaaliehdokkaat. Jos tilaa riittää, voimme julkaista useamman kirjoituksen. Merkkimäärä saa olla korkeintaan 2 500. Toimitus voi tarvittaessa lyhentää ja muokata tekstiä. Julkaisemme Ehdokkaalta-kirjoituksia 3. kesäkuuta saakka.