Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiasta ja vierestä Hyvä kattaus ehdokkaita kuntavaaleissa

Tiistaina täydentyneitä kuntavaaliehdokkaiden luetteloita tarkastellessa voi todeta, että Sisä-Savossa on tarjolla varsin monipuolinen ehdokkaiden kirjo. Mukaan on lähtenyt eri-ikäisiä ja eri ammattialoja edustavia henkilöitä, nuoria, keski-ikäisiä ja seniori-iän saavuttaneita.

Vaalien siirtämisen mahdollistama ehdokasasettelun jatkoaika toi jonkin verran lisää ehdokkaita. Toki lisääkin olisi vielä listoille mahtunut.

On hienoa ja hatunnoston arvoinen asia, kun ihminen haluaa lähteä ehdolle kuntavaaleihin tarjoamaan osaamistaan sekä innokkuuttaan yhteisen hyvän asian tai teeman ajamiseksi. Jos luottamushenkilöpaikka irtoaa, sen haltuun ottaminen ja asioihin perehtyminen vievät aikaa.

Millainen sitten on hyvä valtuutettu? No, ainakin näin äkkiseltään ajateltuna kantaa ottava, omat mielipiteensä selkeästi esille tuova sekä näkemyksensä ymmärrettävästi perusteleva.

Myös yhteistyökykyä tarvitaan ja neuvottelun taitoja. Jyrä tai huutaja ei pitkälle pötki, kun tarkoituksena on päättää yhdessä yhteisistä asioista. Toisinaan on varmasti hyvä kyetä joustamaan ja tekemään kompromisseja.

Voisi ajatella, että kuten normaalissa arkielämässä, myös kunnalliselämässä toisten erilaisesta ajattelusta on meillä kaikilla paljon opittavaa. Elämästä ja maailmasta oppii, kun irrottautuu hetkeksi omasta kuplastaan. Silloin tarjoutuu mahdollisuus myös avartaa omaa maailmankuvaansa.

Jyrä tai huutaja ei pitkälle pötki.

Toisen arvostaminen ja kiitoksen antaminen mutta myös rakentavan kritiikin sietäminen kuuluvat elämään. Kritiikki antaa mahdollisuuden kehittymiselle.

Uudet päättäjät, kaupungin- ja kunnanvaltuutetut, pääsevät tekemään tulevaisuuden linjauksia strategioiden eli eräänlaisten tulevaisuuteen suuntautuvien askelmerkkien muodossa.

Sisä-Savon alueen kunnissa on tärkeää pohtia, miten alueelle saadaan lisää asukkaita, sillä tilaahan täällä riittää, kauniita maisemia ja järvenrantatontteja, joihin tupansa laittaa.

Tosiasia on, että Suomesta löytyy paljon ihania hehkuvia ja vesistöisiä kuntia, joiden joukosta on kyettävä erottautumaan. Jokaisen päättäjän on hyvä pohtia, millaista mielikuvaa omasta kunnastaan kannattaa luoda ja viestiä, jotta ihmiset saadaan pakkamaan innolla muuttolaatikoita ja kirmaavan kimpsujensa ja kampsujensa kanssa kulmille.

Myös käytännön toimia vaaditaan, jotta mielikuvat pitävät myös paikkansa. Hyvä fiilis välittyy kauas.

Hyvin toimivat peruspalvelut ovat kaiken perusta, samoin työpaikat tai etätyön tekemisen mahdollisuudet.

Kansallispuisto tai monitoimihalli ovat suurta plussaa, kuten virkeät urheiluseurat, urheilulajien kirjo ja monipuolinen kulttuuritarjonta.