Passipaikka: Kasvien tarina kiinnostaa kasvatuksen ohella

Anne Hakkarainen

Anne Hakkarainen

”Vanha pelargonia on mummon akkunalla...” lauletaan Kari Kuuvan tangossa vuodelta 1964.

Luonnonvarakeskuksessa eli Lukessa selvitetään vanhojen kotipelargonien monimuotoisuutta ja sukulaisuuksia kahdessa eri hankkeessa yhteistyössä pelargoniharrastajilta kasveja koonneiden ja Suomen Pelargoniyhdistyksen kanssa.

Tavoitteena on edistää kotipelargonien säilymistä osana elävää suomalaista huonekasvikulttuuria.

Pistokkaina henkilöltä toiselle kulkeneiden ja kotien verannoilla kasvatettujen vanhojen kotipelargonikantojen säilyminen vuosikymmenten tai jopa yli sadan vuoden ajan on tutkijoiden mukaan pieni ihme.

Vanhan löytöpelargonin viljelyhistoria pistokkaiden kulkureittitietoineen lisää kasvin arvoa ja mielenkiintoa etenkin kasviharrastajien parissa.

Tutkijat toivovat, että mahdollisimman moni, niin kuluttaja, tuottaja kuin kauppiaskin, tallettaisi ja välittäisi eteenpäin kasvikantaan liittyvää tietoa. Näin kartutetaan tarinaa ja historiaa suomalaisen puutarhakulttuurin vaalijoita ja käyttäjiä sekä tutkijoita varten.

V anhojen kotipelargonikantojen säilyminen vuosikymmenten tai jopa yli sadan vuoden ajan on tutkijoiden mukaan pieni ihme.

Varsinkin korona-aikaan kasviharrastuksen suosio on noussut. Moni on innostunut hankkimaan kotiinsa viherkasveja ja myös kukkivia huonekasveja. Myös taimien kasvatus on suosittua.

Erityisen hienoa olisi saada kotiinsa tuollaisia yli sukupolvien kestäneitä huonekasveja, mutta aloittelijalle se toisi paineita saada kasvi pysymään hengissä. Tällöin tarvitaan tarkat kasvatusohjeet ja kasville suotuisat olosuhteet.

Näin äitienpäivän alla mietitään lahjaideoita äideille ja mummuille. Äitienpäiväkukka on aina hyvä vaihtoehto varsinkin jos tietää, minkälaisista kukista äiti tai mummu pitää.

Kommentoi