Aloitin tällä viikolla toimittajana Paikallislehti Sisä-Savossa. Vaikka olen tehnyt toimittajan työtä melkein kaksikymmentä vuotta, uusi työpaikka nostattaa aina uudenlaisen nälän: kun nauhuri, kynät, lehtiöt, kamera ja työpuhelin ovat levinneet kotoisaan kaaokseen työpöydälle, tutkin ensitöikseni Suonenjoen, Rautalammin, Tervon ja Vesannon kotisivut.
Esityslistojen ja pöytäkirjojen lukemisesta voi nauttia. Pieksämäellä asuvan ihmisen silmiin Rautalammin pormestarimalli näyttää kiinnostavalta asialta, ja Suonenjoen kaavoituskatsauksesta saa nopeasti käsityksen kaupungin kehittämisen painopisteistä. Tervossa on tehty kuntalaisille robottipuhelukokeilu, ja Vesannon verkkosivuilla kulttuuri- ja liikuntapalvelut on laitettu somasti "vapaa-ajan aarteet" -otsikon alle.
Kunnat ja kaupungit ovat menneet Internetiin, ja niiden verkkosivuilta saa nopeasti käsityksen alueesta ja sen palveluista. Kotisivut ovat tietopaketti mutta myös eräänlainen näyteikkuna kaupunkiin tai kuntaan. Kaikkein tärkein niistä kuitenkin puuttuu eli paikkakunnan ihmiset.
Kunnat ja kaupungit eivät ole vain niiden palvelut ja byrokraattinen päätöksenteko vaan me ihmiset.
Lautakunnan pykälillä, paikallisilla yrityksillä, maakunnallisilla hankkeilla ja urheiluseuroilla on kaikilla inhimillinen vaikutus. Niin myös journalismissa on aina lopulta kyse ihmisistä, vaikka aihe olisi mikä tahansa.
Onkin selvää, että toimittaja ei tee työtään tyhjiössä vaan muiden ihmisten tuottaman pääoman varassa. Paikallislehden tärkeä tehtävä on tuottaa yhteiskunnallisesti olennaista tietoa, jonka varassa voi muodostaa kuvan ja mielipiteen asioista. Journalismilla on myös toinen tärkeä tehtävä: näyttää maailmasta ja ihmisistä puolia, joita ei tavallisessa arkielämässä vaivatta tavoita.
Vielä näin ensimmäisellä työviikollani olen toistaitoinen, vaikka tekstin tuottaminen teknisesti sujuukin. Jotta sisällöllisesti päästään sille tasolle, jota Paikallislehti Sisä-Savon lukijat ansaitsevat, tarvitsen paljon apua – ja tarvitsen sitä apua juuri sinulta.
Jos siis tiedät jotain kiinnostavaa tai uutta, saattaa se olla kiinnostavaa myös muistakin ja antaa aihetta juttuun. Naapurin innokas jalkapalloilija tai telinevoimistelija voi olla juuri se tarina, joka koskettaa – tai työkaverin koiran iso pentue.
Kuitenkin toimittajan tärkein työväline ovat toiset ihmiset. Ilman keskusteluita lukijoiden, kuntalaisten, yrittäjien, luottamushenkilöiden ja viranomaisten kanssa toimittaja jää vain omien aivojensa varaan, eivätkä ne kanna juurikaan sitä omaa napaa pidemmälle.