Lukijalta: Onkilammen lyijyt

Olisiko viisaampi käyttää Onkilammen kunnostukseen ajatellut eurot ja henkilöresurssit johonkin, jossa oikeasti saavutetaan kustannusvastaavampaa hyötyä, vaikka virtavesiin, kirjoittaja pohtii. Arkisto / Päivi Halonen

Markku Heikkinen

Jo talvella saatiin lukea Suonenjoen entisen ampumarata-alueen Onkilammen lampien lyijyongelmasta ja sen suunnitelluista ratkaisuista

Juttuja lukiessa tuntui että onkohan lipsahtamassa ns. mopo käsistä pahemman kerran. Aluetta ja sen kunnostusta on jo tutkittu ja suunniteltu ainakin kahteen kertaan.

Voisi päätellä, että kustannukset pelkästään näistä suunnitteluista ovat olleet jo kymmenien tuhansien luokkaa. Tiistaina 20.4. oli Paikallislehti Sisä-Savossa uutinen uudesta kunnostussuunnittelusta, jonka hinta on 40 000 euroa.

Esillä olleet kunnostusratkaisut kuulostavat todella raskailta ja kalliilta, tuskin satatuhatta euroa riittää, ilman että lopputuloksesta olisi lopulta varmuutta.

Jos lampien pohjaa ei lähdetä mylläämään niin pohjasedimenttiin koko ajan syvemmälle jäävä lyijy ei juuri haittaa tee pohjavedelle tai muille eliöille paitsi paljon esillä olleelle joutsenpariskunnalle.

Joutsen on hieno ja kaunis lintu mutta ei enää mikään harvinaisuus tai etenkään hinnalla millä tahansa suojeltava. Siksi ihmettelen ja toisaalta hiukan ymmärränkin aiempien korjaussuunnitelmien puutetta (talvellisen lehtitiedon perusteella) kustannusvertailusta, hyödystä (joutsen suojelusta) ja kunnostuksen kustannuksista.

Ympäristönsuojelun ja -parantamisen varat ja muut resurssit ovat varsin rajalliset, niin olisiko viisaampi käyttää Onkilammen kunnostukseen ajatellut eurot ja henkilöresurssit johonkin, jossa oikeasti saavutetaan kustannusvastaavampaa hyötyä, vaikka virtavesiin, saattaisihan siinä sivussa tulla elinympäristöä vaikka joutsenelle jonnekin toisaalle.

Jos Onkilammelle tulee edelleen joutsenpari pesimään, olisiko niille armollisempaa käydä vain lopettamassa ne hyvissä ajoin? Annetaan suojelualueelle muuten rauha.

Kommentoi