Passipaikka: Tarjolla Tunnista 100 lintulajia -haaste

Vesannon kunnan juhlavuoden linnunpönttöjä. Anu Hytönen
Anne Hakkarainen

Anne Hakkarainen

On hienoa kuunnella jälleen lintujen laulua ulkona. Toki talitiaiset, varikset ja harakat ovat mukavia seurattavia talvella, mutta keväällä korva erottaa heti ensimmäisten joutsenten, kurkien, peipposten ja lokkien äänet. Sään lämmetessä laulajia ilmestyy lisää.

Vesannon kunnan 150-vuotisjuhlavuoden linnunpönttökampanja on tosi hyvä oivallus.

Tälläinen konkreettinen asia yhdistää paikkakuntalaisia, kesämökkiläisiä ja muita juhlapöntön ostajia, ja juhlavuodesta jää mukava pitkäaikainen muisto.

Linnut saavat lisää pönttöjä, ja pönttöjen ostajat seurattavaa pihapiiriin.

BirdLife innostaa ihmisiä lintuharrastuksen pariin Tunnista 100 lintulajia -haasteella. Se ei ole kilpailu vaan henkilökohtainen haaste, sillä lintuja voi havainnoida omaan tahtiin.

Suomessa pesii noin 250 lintulajia, ja kaikkiaan on havaittu yli 480 lajia, joten sata lajia vuodessa on BirdLifen mukaan aloittelijalle sopiva tavoite: ei mahdoton, muttei ihan helppo.

Vesannon kunnan 150-vuotis juhlavuoden linnunpönttökampanja on tosi h yvä oivallus.

Vuonna 2021 haasteessa on neljä sarjaa. Perinteisessä sarjassa tunnistetaan ja havaitaan lintuja missä tahansa Suomessa ja miten tahansa liikkuen.

Ekosarjassa lasketaan lintulajit, jotka on havaittu kotona tai matkalla, joka on tehty kokonaan lihasvoimin. Ekohaasteen tavoitteena on kannustaa lähiretkeilyyn.

Kuvaussarjassa voi yrittää valokuvata sata lintulajia vuoden aikana. Lasten ja nuorten sarja on tarkoitettu alle 18-vuotiaille.

Havaintoja voi ilmoittaa verkkosovelluksella.

Lisäavuksi voi tulostaa muistilapuksi rastitettavan paperilomakkeen, johon on koottu 150 helpoimmaksi ajateltua lajia.

Kommentoi