Lukijalta: Kun on tunteet

Arvi Pöyhönen

Omaa uhmaikää ja itkupotkuraivareita en niinkään muista, lähinnä sen mitä on kuullut toisten kertomana. Myöhemmin viisi vuotisena seisoin risuaidan ylimmällä riu-ulla ja huidoin ampiaista. Riuku katkesi, allani oli valtaoja, mutavettä puolillaan.

Laahustin märissäni painavat saappaat vettä hölskyen kotiin. Alahuuli väpätti ja tunki suolavettä silmiin. Kyllä tunteita oli silloinkin pelissä.

Toinen tunnelmallinen muistikuva samoihin aikoihin, kun muki kädessä ja sokeripala toisessa odotin lehmän vierellä maitoa äitini lypsäessä.

Maito suihkusi suoraan vetimestä mukiin. Vasikan vaahtoparta suupielessä ja sokeripala suussa, ryystin kuohuvan, lypsylämpimän nektarin parempiin suihin. Hetkessä nuukahdin uneen pehkukasan päälle.

Seuraava muistikuva suurista tunteista oli, kun toisella kymmenellä menin naapurin pojan kanssa katsomaan lapsilta kiellettyä suomalaista elokuvaa Kun on tunteet!

Siinä naisväki kimpaantui keskenään jostain miehen puolikkaasta. Nujakassa aseina oli ainakin pullataikina, olisiko ollut myös joku tukeva makkaratanko. Yleensä ottaen edusti varsin siveää menoa lapsilta kielletyksi elokuvaksi, ainakin tähän aikaan verrattuna.

Tuntemukset ja tunteet määrittävät elämää.

Tuntemukset ja tunteet määrittävät elämää enemmän kuin tietoisesti ajatellaan, uskotaan ja hyväksytään. Asetammehan usein tiedon tunteidemme edelle.

Hyvä olo, hyvä tunne, on tavoiteltavin halumme. Siihen tiedolla ja siitä juontuvilla käytännöillä pyritään. Jokainen tavoittelee mahdollisimman hyviä tuntemuksia ja tunteita tiedonkin kautta, joskus jopa keinoja kaihtamatta.

Hyvän olon, nautinnon ja turvan tavoittelussa järki ja tieto saavat usein väistyä. Asevarustelussa naapurin kättä pidempi tuhoase luo voiman ja turvallisuuden tunnetta vaikka järjettömyys aseita täyteen buukatussa maailmassa on huipussaan.

Myönteiset ja kielteiset tunteet antavat tietoa koetun kautta.

Tunneperäinen tieto pysyy muistissa parhaiten, se on kokonaisvaltaisesti eletty, koettu. Tunteet vaikuttavat ajatteluumme, tekemisiimme ja päätöksiimme enemmän kuin uskommekaan. Usko pois, seuraapa itseäsi.

Ensin tuntuu, tunnetaan, sitten järjellä ja tiedon kainalosauvoilla tutkitaan, missä määrin Mutu on oikeassa tai väärässä.

Tunteissa kysymys ei ole kevyistä läpihuutojutuista vaan syvästi ihmisyyteen sisältyvistä ominaisuuksista.

Hyvien mutujen tavoittelu on inhimillisyyden ja ihmisyyden takana. On sangen järjellistä ja tiedollisesti viisasta elää tunteiden avulla ja kautta.

Hyvien tunteiden metsästäminen kannustaa opiskeluun, tutkintoihin päättäjäisjuhlineen, apurahoineen ja diplomeineen. Onnistuessa on tarjolla selkään taputtajia, kukkia ja kermakakkua, hyvää mieltä. Tähän pyrimme.

Epäilen vahvasti, että elämän päätarkoitus onkin mahdollisimman hyvän olon, tuntemusten ja tunteiden tavoittelu. Sitä metsästää kalan karkuuttaja, kalan talteen ottaja tai pelkkään pokaaliin tyytymätön urheilija.

Kommentoi