Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiasta ja vierestä Kevät on kaunis ja ruma

Lumen alta paljastuvat tienvarret, ojat ja pellot ovat karua kertomaa talven ajan sottapyttyilystä.

Kaljatölkkejä, hampurilais- ja muiden mukaan otettujen aterioiden kääreitä sekä pahvimukeja näkyy yllin kyllin hylättynä luontoon. Uutena valikoimiin ovat tulleet korona-ajasta kertovat kasvomaskit, joita löytyy myös kaduilta ja rakennusten kulmilta.

Kaikkien sihti ei ole osunut maskia roskapönttöön heittäessä tai sitten maski ei vain enää ole mahtunut täyteen säiliöön. Jo vuosikymmeniltä tuttuja tupakantumppeja lojuu ulkona paikoissa, missä on elämää. Valistus ei tehoa tai ehkäpä kyseessä onkin silkka välinpitämättömyys ympäristöä ja sen siisteyttä kohtaan.

Ihan turha tässä on kuitenkaan valittaa, vaan ryhtyä itse toimeen ja tehdä asialle jotakin. Olen jo vuosia sitten ottanut tavakseni kerätä roskia kävelylenkeilläni. Kesäaikaan kerään tienvarsien roskia polkupyörän koriini. Monesti korin tilavuus ei roskille riitä ja osa moskasta on jätettävä odottamaan seuraavaa fillarointia.

Tiedän, että roskat eivät keräämällä maailmasta lopu, mutta joka kerta saan hyvän mielen, kun olen yrittänyt omalta pieneltä osaltani tarttua ongelmaan.

Erityisen hyvää mieltä tuottaa pienikin tölkeistä ja muovipulloista saatu sentti- tai euromäärä. Joillakin näyttää olevan varaa heittää rahaa ojan pohjalle lojumaan.

Joillakin näyttää olevan varaa heittää rahaa.

Maalla aktiivisesta maataloudesta kertovat paalimuovit, ja kuormasta tippuu valkoisia suikaleita, joita osuu myös roskasihtiini. Pelloilta mahdolliset metallit ja muut jätteet on syytä poistaa erityisellä huolellisuudella. Esimerkiksi rehun sekaan päätynyt juomatölkki on vaaraksi lehmän terveydelle ja jopa hengelle.

Tölkkien maailmassa kuitenkin lasinsirut ovat mutu-tuntumani mukaan vähentyneet. Ilkeältä tuntuu siru jalkapohjassa uimarannalla edetessä.

Rautalammilla vietetään keväisin talkoopäivää, jolloin roskia ja risuja kerätään, aitoja maalataan sekä muutenkin kohennetaan kylän tienoita porukalla.

Roska päivässä - ja muut ympäristöliikkeet saavat jalansijaa ja huomiota. Kaunis ympäristö on myös viihtyisä ympäristö, ja aika moni kuitenkin haluaa kunnioittaa sekä vaalia kauneutta ympärillään.

Pääsiäisen vapaapäivinä ulkoillaan ja tehdään kävelylenkkejä. Minä ainakin aion ottaa muovikassin tuulitakin taskuuni roskien keräämistä varten.

Ehkä kaivan pihasaunan kamarista jo kevyet roskapihditkin esille ja otan ne käyttöön. Ne ovat kätevät, ei tarvitse käsin koskea kevätkuran kuorruttamaan jätteeseen. Myös lapset tykkäävät käyttää pihtejä ja oppivat samalla jotakin ympäristön hoitamisesta. Toivotan kaunista kevättä ja pääsiäistä kaikille!