Passipaikka: Rahapäivästä ei ole tietoa, pahinta on epävarmuus

Noutoruokaa saa myydä ja pääsiäisherkkuja voi tilata noudettavaksi. Kimmo Seppälä
Päivi Halonen

Päivi Halonen

Ravintolasulku laajeni eilen myös Sisä-Savon seutukuntaan. Sulku koskee niin kahviloita, lounasravintoloita kuin yökerhojakin. Sulkutoimet ovat näillä näkymin voimassa kolme viikkoa.

Vaikka yrityksen tiloihin – sisälle tai terassille – ei saa jäädä oleilemaan, ruokaa ja leivonnaisia saa myydä asiakkaalle mukaan otettavaksi. Lounaan voi noutaa tutusta paikasta ja jättää samalla tilauksen pääsiäisherkuista. Nyt jos koskaan alan yrittäjät tarvitsevat asiakkaiden tukea.

Tukea tarvitsevat myös työntekijät, joiden työpanosta ei luonnollisesti tarvita entiseen malliin. Työtunteja on vähemmän tai ei ollenkaan.

Lähipiirin nuori kahvilatyöntekijä pyöritteli jo viikonloppuna lomautusilmoitustaan ja tuskaili TE-toimiston nettisivuilla. Omillaan elävän nuoren ainoa tulo on palkka, ja sen maksu loppuu kuin seinään. Nuori ei ollut osannut varautua moiseen. Työllistymissuunnitelman laatiminen hiotutti. Järjestelmä ehdotti haettavaksi kesätyötä omalle työpaikalle, eikä nuori tiennyt miten sanansa työnhakusuunnitelmaan muotoilisi.

Liikkumisrajoitukset eivät tällä hetkellä kosketa Sisä-Savoa, mutta pääkaupunkiseudulle niitä kaavaillaan pääsiäisen jälkeen. Toinen nuoristamme on töissä erikoistavarakaupassa sillä kulmalla Suomea. Työtunteja on jo aiemmin vähennetty asiakasvirran ohetessa. Liikkumisrajoitusten tullessa voimaan myymälää ei kannata avata ollenkaan.

Molemmat nuoret jaksavat vielä nähdä myös valoisia puolia asiassa. On kevät, ulkona on mukava katsella luonnon heräämistä kesään. Siihen ei tarvitse rahaa.

Työttömyyspäivärahaa hakee nyt moni muukin, eikä rahapäivää voi merkitä kalenteriin. Pahinta on epävarmuus.

Työtunteja on vähemmän tai ei ollenkaan.

Kommentoi