Asiasta ja vierestä: Stadi vs. Lande

Tervon kunnanjohtaja Seppo Niskanen. Päivi Taskinen-Kekki

Seppo Niskanen

Asetamme usein mielessämme tai puheissamme asiat tiettyihin lokeroihin tai luokittelemme niitä.

Yleisesti vastakkain on aseteltu maaseutua ja kaupunkia. Maalla on sellaista ja kaupungissa tällaista.

Kaupungissa on sellaisia ihmisiä ja maalla tällaisia. Herää kysymys, tarvitaanko kuvattua luokittelua.

Ehkäpä tärkeämpää olisi nähdä eri vaihtoehtojen rikkaus. Usealla suomalaisella on mahdollisuus viettää monipaikkaista elämää.

Tämä monipaikkaisuuden käsite sai aivan uuden mittakaavan vuonna 2020, kun Suomi siirtyi etätöihin ja vielä näin vuodenkin päästä, moni on käynyt vain pistäytymässä työpaikalla ja etäily jatkuu.

Tämähän tarjoaa aivan uuden näkökulman myös monipaikkaisuuteen, kun vapaa-ajan asunto ei olekaan vain loma-aikoina käytössä.

Työtä voi tehdä paikkariippumattomasti.

Toki on samassa yhteydessä tunnistettava myös etätyöhön liittyviä muita näkökulmia: työaikaa ei ole niin helppo erottaa vapaa-ajasta ja työasiat seuraavat myös lomailuun tarkoitetulle kesämökille.

Maaliskuun alussa Yle uutisoi valtiovarainministeriön johtavan asiantuntijan Hannu Mäkikankaan vetämästä projektista, joka kulki nimellä ”Monipaikkaisen ja paikkariippumattoman työn edistäminen valtionhallinnossa”.

Aihepiiriin liittyen löytyy Marinin hallitusohjelmasta seuraava kirjaus: ”Edistetään uuden teknologian hyödyntämistä tehokkaasti joustavan elämisen, työskentelyn ja yrittämisen mahdollistamiseksi paikasta riippumatta. Valtion työtehtäviä tulee organisoida monipaikkaisuutta ja älyteknologian mahdollistamaa paikkariippumattomuutta hyödyntäen”.

Mäkikankaan projekti näytti alkuun toivottomalta, koska oli ennakkoasenteita, että etäily ja monipaikkainen työ eivät sovellu valtionhallintoon ja etätyötä pidettiin epäilyttävänä ja tehottomana toimintatapana. Lisäksi monella työntekijällä ei ollut osaamista eikä halua oppia etätöiden edellyttämiä valmiuksia. Koronan myötä projekti toteutui hetkessä ja vieläpä valtavalla laajuudella. Samaan aikaan työstä katosi paikkariippuvaisuus.

Toki jo aiemminkin on ollut organisaatioita, jotka ovat tiedostaneet, että työtä voi tehdä paikkariippumattomasti. Tällöin on mahdollista, että sekä työntekijä että työnantaja voittavat.

Vastakkainasettelun aika on ohi, totesi presidentti Niinistö vuoden 2006 presidentinvaaleissa. Siinäpä oiva oppi myös asumiseen, elämiseen ja työntekemiseen. Tarvitsemme isoja kaupunkeja, pienempiä taajamia ja kyläkeskuksia sekä harvempaan asuttua maaseutua. Monipuolisuudesta syntyy yhtenäinen ja elinvoimainen Suomi. Nyt kun hyvät nettiyhteydet ja talviasuttavat vapaa-ajan asunnot mahdollistavat monipaikkaisuuden, ehkäpä Stadi vs. Lande onkin jatkossa Stadi & Lande.

Kirjoittaja on Tervon kunnanjohtaja.

Kommentoi