Passipaikka: Ihan arjen asioita päättäjäportaassakin

Kuvituskuva Tervon yhtenäiskoulun pihalta. Päivi Taskinen-Kekki
Päivi Taskinen-Kekki

Päivi Taskinen-Kekki

Kunnanvaltuuston kokouksia seuratessa ja kunnanhallituksen sekä lautakuntien listoihin perehtyessä havahtuu siihen tosiasiaan, että kunnalliset luottamushenkilöt päättävät lukuisista kuntalaisen arkeen konkreettisesti vaikuttavista asioista.

Kyselyt paikallisille vaalipäälliköille osoittivat, että vaikuttajanaisia ja -miehiä mahtuu vielä hyvin mukaan kuntavaaliehdokkaiksi. Moni on varmasti kiinnostunut oman kotikuntansa asioista ja monella saattaa olla myös kiinnostusta päättäjäksi hakeutumiseen.

Syitä kieltäytymiselle ovat esimerkiksi vaativa työ, lapsiperheen arki ja pitkät työmatkat. Kun aika on rajallista, on pakko tehdä valintoja ja ainutlaatuinen lapsuus luonnollisesti voittaa vaihtoehtoja punnitessa. Päättäjäportaisiin ehtii myöhemminkin.

Tervossa luottamushenkilöt saavat pohtia, rakennetaanko kuntaan tulevaisuudessa uusi alakoulu vai ala- ja yläkoulun kattava yhtenäiskoulu. Päätöksenteon tueksi tarvitaan ainakin oppilasennusteita ja laskinta, mutta myös kunnan vetovoimatekijöitä. Potentiaalinen kuntaan muuttoa kaavaileva omakotirakentaja mittailee taatusti myös koulumatkan pituutta ennen ratkaisua. Lähikoulu yhdeksän vuoden ajan voi olla tässä tapauksessa kunnan valtti.

Yhtälailla tarkastelussa ovat myös liikuntamahdollisuudet ja terveyspalvelujen sujuvuus. Tietotyöntekijä ja etätyöntekijä selvittävät, kuinka hyvin nettiyhteydet alueella toimivat. Yksi arvostaa tonttia lähellä palveluita katuvalojen loisteessa, toinen avaruutta ja omaa tilaa kaukana naapureista.

Myös monipaikkaisuus on otettava tulevaisuudessa päätöksenteossa entistä enemmän huomioon. Nykypäivän kansalainen voi olla tervolainen ja kuopiolainen samaan aikaan.

Päätöksenteon tueksi tarvitaan ainakin oppilasennusteita ja laskinta.

Kommentoi