Asiasta ja vierestä: Nainen suklaan ja peilin välissä

Marja Kekki Marja Kekin kuva-albumi

Marja Kekki

Pakollisessa, joskin hetkellisessä, karanteenissa laitumeni eivät ole suuret.

Kauppaan tai muualle asioimaan ei ole mitään asiaa, lajitovereita ei saa tavata eikä julkisilla paikoilla ole lupa liikkua.

Mikäli ihmisten ilmoille joutuu kuitenkin pakottavasta syystä menemään, on kuonokopan käyttö pakollista.

Hetkellinen eristäytyminen ulkomaailman humusta ei tee minulle, keski-ikäiselle eukolle, kesää eikä talvea. Töitä voi tehdä etäyhteyksin eikä sosiaalisista kontakteista ole runsaudenpulaa muutenkaan.

Villapaitaneule edistyy mukavasti ja metsään pääsee liikkumaan. Hätäkös tässä. Nuorille, aktiivisille ihmisille kotona tököttäminen ottaa varmasti koville.

Ihminen saatetaan laittaa vuosikausiksi kotiarestiin, jos hän toisinajattelee ja kirjoittelee tai huutelee ääneen kuuntelevalle kansalle vallanpitäjien mielestä sopimattomia, jopa vaarallisia asioita. Näitä tyyppejä ei käy kateeksi.

Paikka vaihtuu toiseen elämän virrassa.

Missä lienee naisen paikka meillä? Takavuosina ilman muuta kotona, vaikka naisten työssäkäynti on ollut arkipäivää vuosikymmenet.

Pienten lasten kanssa äidit ovat useimmiten jääneet kotiin pidemmäksi aikaa ja perhettä on elättänyt isukki. Väitän, että äitien iltariennot ja vapaa-ajan karkelot ovat olleet kovin vähissä.

Uudet tuulet puhaltelevat nyt siihen suuntaan, että äitejä tarvitaan työmarkkinoilla. Perhevapaauudistus kannustaa isiä ja äitejä jakamaan pikkulapsiperheessä vastuuta ja aikaa lapsien hoitoon molempien vanhempien kesken tasaisemmin.

Lasten kannalta tärkeintä on se, että jonkun paikka on kotona silloin, kun lapset sitä tarvitsevat.

Ihanteellista olisi, että jokainen sukupuolesta riippumatta tai siitä huolimatta voisi valita paikkansa elämäntilanteensa ja oman halunsa mukaisesti.

Toivottavasti kukaan ei päädy nyrkin ja hellan väliin, mutta jos hellan ja makuukamarin välissä oleminen houkuttaa, se sallittakoon.

Paikasta auringossa voi joutua taistelemaan. Joskus naisen paikka saattaa olla peilin ja suklaan välissä. Reissunaisen paikka on liikkeessä ja vaikuttajanaisen paikka on barrikadeilla narjottamassa asiansa puolesta.

Paikka vaihtuu toiseen elämän virrassa. Aina ei ole mahdollista päätyä sinne, minne mieli halajaa eikä aina voi pysyä siellä, minne halusi leirinsä pystyttää pidemmäksi aikaa. Oman paikan sinnikäs etsiminen saattaa olla mielenkiintoinen, elämänmittainen matka, jota sitten kiikkustuolissa kelpaa muistella.

Kirjoittaja on Harjakankaan mummo.

Kommentoi