Suomessa on tulevissa kuntavaaleissa ehdokkaita tarjolla yli 18 puolueesta.
Pitäisikö puolueita olla vähemmän? Ei, sillä monipuoluejärjestelmä on demokratian perusta.
Kaksipuolueisesta USA:sta näimme voimakkaan vastakkainasettelun seurauksena tapahtumasarjan, joka johti kuolemantapauksiin johtaneeseen kongressinvaltaukseen.
Valtaajista oli tunnistettavissa kolmenlaisia henkilöitä. Laumassa tyhmyys tiivistyi järjettömyyteen, eikä joukko ajatellut toimiensa seurauksia.
Onneksi kongressia puolustaneella pienellä turvajoukolla oli viisautta olla käyttämättä tuliaseita täysillä valtuuksillaan sisään tunkeutunutta massaa vastaan, ettei tapahtunut täyttä katastrofia.
Tapahtunut oli kapina, joka tarkoittaa kokoontuneen joukon nousemista vallalla olevaa esivaltaa vastaan, jossa se pyrki joukon voimalla estämään kongressia julistamasta vaalitulosta oikeaksi.
Tapausta tullaan tutkimaan oikeudessa tarkoin, ja esille nousee mielenosoituksen koollekutsujan vastuu.
Meillä monipuoluejärjestelmässä kansan tahtoa käyttää eduskunnassa yhdeksän puoluetta. Helsingin valtuustossa on valtuutettuina 12:sta, Suonenjoella kuudesta ja esimerkiksi Rautalammilla kuudesta puolueesta ja yhdestä valitsijayhdistyksestä.
Valtakunnan politiikassa oppositio haastaa hallituspuolueitten johtamaa toimintaa, ja pyrkii vuoropuhelussa esittämään parempia aineksia päätösten tekemiseen.
Mikäli emme hallitse toista kunnioittavaa keskustelukulttuuria, voimme Suomessakin olla kaksinapaisessa ”hallitus vs. opposito” asetelmassa, jota voi hallita epätarkoituksenomainen kiihkeä syyttely ja väärin tehdyn lietsonta.
Meillä lakiin määrittelemättömän ”vihapuheen” kaltaisen puheen viljely voi aiheuttaa kansan riveissä provosoitumista. Rajoittamattomalla sananvapaudellakin on vastuunsa.
Onneksi kunnissa ei toimita ”hallitus vs. oppositio-politiikalla”, eihän?
Monipuoluejärjestelmässä kuntalaisia kuunnellaan laajasti. Juuri nyt äänestäjillä on hyvä mahdollisuus seurata, mitä sanomista on pienilläkin puolueilla.
Heidän edustajillaan on ajatuksia, joita isommat tarvitsevat yhteisen taloudenpidon rakentamiseksi.
KD Pohjois-Savon piirihallituksen varapj.
Ehdokkaalta on palsta, jossa kuntavaaliehdokkaat voivat esittää mielipiteitään. Julkaisemme yhden kirjoituksen kultakin ehdokkaalta saapumisjärjestyksessä. Jos tilaa riittää, voimme julkaista useamman kirjoituksen. Merkkimäärä saa olla korkeintaan 2 500. Toimitus voi tarvittaessa lyhentää ja muokata tekstiä. Julkaisemme Ehdokkaalta-kirjoituksia 8. huhtikuuta saakka.