Ehdokkaalta: Koirapuistot tuovat asukasviihtyvyyttä

Ossi Rantonen

Ensimmäisen koirani seropi suomenpystykorvan hankin vuonna 1999 asuessani Neulamäessä. Koulutin ”uuden ystäväni” kulkemaan hihnassa ja tutustumaan ympäristöön. Ystävystyin nopeasti kävelylenkeillä ”samanhenkisiin”.

Pian tuli ilmi, että joku oli koettanut saada koirapuistoa Neulamäkeen, mutta siitä ei ollut tullut mitään. Minusta hanke oli mielekäs ja tarpeellinen. Sain kaupungin puisto-osastolta yhteystiedot ja saamieni papereiden kanssa kävin juttelemassa aloittajan kanssa. Juteltuamme päätin, että haen puistotoimesta luvat, alueen ja rahoituksen.

Siihen aikaan puistotoimen johtaja oli oikein suopea asialle ja hanke sai luvan jatkua. Seuraavaksi koirapuistoalueelle suoritettiin katselmus. Koska se oli asutuksen keskellä, jouduin kiertämään ympäristön asunnot läpi, tiedottamaan asiasta ja kyselemaan asukkaiden mielipidettä ”kannattaako vai vastustaako”.

Samalla kun sain asialle asukkaiden ”siunauksen”, kokosin puiston tekemiseen talkooporukkaa ja innokkaita ilmoittautui lähes 20 henkeä! Tein uuden perusteellisen hakemuksen tekemieni aitafirmatarjousten perusteella, vein hakemuksen puistotoimeen, josta hanke sai luvat ja rahoitus 50 000 mummonmarkkaa järjestyi.

Kaupunki kävi kaatamassa suuremmat puut pois ja me talkoolaiset raivasimme alueen ja aitalinjat. Pystytimme aidan talkoilla ja niinpä jo 1999 joulukuussa pääsimme juoksuttamaan koiria puistossa! Kerran kokoonnuimme puistoon oikein koko porukalla ja puistossa oli yhtäaikaa yli 30 hymyilevää ”koiraihmistä” koirineen.

Myöhemmin Rypysuolla asuessani toteutimme asukasyhdistyksen kanssa yhdessä seuraavan koirapuistonhankkeen rakentamisineen.

Ilolla voin todeta, että olen ollut alullepanemassa Kuopiossa kolmattakin puistoa, Päivärantaan. Sielläkin olin asukasyhdistyksessä mukana varapuheenjohtajana. Ehdotin koirapuistoa sinne, jonka asukasyhdistys toteutti. Tätä en ollut mukana rakentamassa, koska kerkesin muuttaa muualle sielusilmin jo katsellen seuraavaa koirapuistoa.

Mielestäni Kuopioon mahtuu lisää koirapuistoja, esimerkiksi Karttulaan. Olen myös miettinyt, että Tahkolla kulkee paljon lomalaisia, joilla on koiria. Tahkon alueen lähin koirapuisto on Nilsiän taajamassa. Uskon, että koirapuisto Tahkolla palveleisi lomalaisiakin.

Kiitän vuosien aikana näissä hankkeissa minua rohkaisseita, ja olen huomannut, kuinka koirapuistot saavat aikaan sosiaalista vuorovaikutusta.

KD, Kuopio

Ehdokkaalta on palsta, jossa kuntavaaliehdokkaat voivat esittää mielipiteitään. Julkaisemme yhden kirjoituksen kultakin ehdokkaalta saapumisjärjestyksessä. Jos tilaa riittää, voimme julkaista useamman kirjoituksen. Merkkimäärä saa olla korkeintaan 2 500. Toimitus voi tarvittaessa lyhentää ja muokata tekstiä. Julkaisemme Ehdokkaalta-kirjoituksia 8. huhtikuuta saakka.

Kommentoi