Ehdokkailta: Lähikouluista on pidettävä kiinni

Juho Pahajoki, Mikko Suihkonen, Matti Kärkkäinen

Sekä Suonenjoella että Rautalammilla on käyty keskustelua lähikouluista.

Molemmista kunnista löytyy sekä pieniä kyläkoulumaisia kouluja että isommat yhtenäiskoulut.

Se, että moni oppilas saa käydä kohtuullisen koulumatkan päässä olevaa lähikoulua on kuntiemme vahvuus. Siksi pieniäkään kouluja ei saa uhrata, jos niissä riittää oppilaita järkevän kokoisiin opetusryhmiin.

Hyvä esimerkki toimivasta lähikoulusta on Rautalammin Kerkonjoen koulu, jonka kanssa samassa talossa toimivasta ryhmiksestä oppilaat siirtyvät koulun yhteydessä toimivaan eskariin ja saavat jatkaa koulupolkuaan pienissä ryhmissä turvallisessa kyläkoulumiljöössä kuudenteen luokkaan, kunnes siirtyvät yläkouluun kirkonkylän yhtenäiskouluun.

Suonenjoella kyläkouluja löytyy Iisvedeltä ja Lempyyltä. Myös Sammalselän koulu on monen oppilaan lähikoulu. Tällaisen kokemuksen saa Suomessa enää vähenevissä määrin, kun koulujen lakkautustsunami vain vyöryy eteenpäin ja oppilaita pakataan isompiin yksiköihin.

Meidän mielestä tällaiset inhimillisen kokoiset lähikoulut ovat kunnillemme myyntivaltti. Lisäksi ne tuovat elämää kylälle.

Kyläkouluja ei tule lakkauttaa, jos niissä on toiminnan kannalta järkevä määrä oppilaita. Mahdollisimman monen lapsen tulee päästä kouluun kävelemällä.

Ei me aikuisetkaan haluta istua työmatkoilla kolmea tuntia autossa, joten tavoite ei voi olla, että lapset istuisivat sen verran busseissa ja takseissa.

Lähikoulut ovat elinvoimapolitiikkaa ja kuntamarkkinointivaltteja. Me keskustalaiset haluamme pitää niistä kiinni.

Juho Pahajoki on kyläkoulun rehtori, (kesk.), Mikko Suihkonen, Suonenjoen keskustan pj., Matti Kärkkäinen Rautalammin keskustan pj.

Ehdokkailta on palsta, jossa kuntavaaliehdokkaat voivat esittää mielipiteitään. Julkaisemme yhden kirjoituksen kultakin ehdokkaalta saapumisjärjestyksessä. Jos tilaa riittää, voimme julkaista useamman kirjoituksen. Toimitus voi tarvittaessa lyhentää ja muokata tekstiä. Julkaisemme Ehdokkailta-kirjoituksia 8. huhtikuuta saakka.

Kommentoi