Passipaikka: Myös kuntalaivan niksit ovat aina opittavissa

Kuvituskuva Rautalammin valtuustosalista. Päivi Taskinen-Kekki
Päivi Taskinen-Kekki

Päivi Taskinen-Kekki

Paikallispolitiikan pitkänlinjan konkareilta kysyttäessä tuli seikkaperäinen luettelo ominaisuuksista ja taidoista, joita hyvältä kunnanvaltuutetulta vaaditaan.

Listaus oli jopa hengästyttävän pitkä, mikä ei toivottavasti latista tai arveluta kevään kuntavaaleissa ehdolle asettautumista vielä pohtivia. Esimerkillinen kunnanvaltuutettu on toki ahkera, henkisesti kypsä ja maalaisjärjellä sekä hyvällä itsetunnolla varustettu ja muiden luottamushenkilöiden näkemyksiä arvostava.

Myös kokonaisuuksien ja suurten linjojen hahmottamisen kyvystä on hyötyä. Kun puhutaan miljoonista, on turha takertua ykköstonniin. Kärsivällisyydestäkin näyttää olevan apua, kun liikutellaan suurta alusta nimeltään kunta.

Konkareiden näkemyksissä lohdullista on se, että kaiken voi opetella. Valtuutettuna toimiminen vaikuttaa loppupeleissä kuitenkin ihmisen kokoiselta tekemiseltä.

Oppikirjoista toimiviksi on havaittu kunnan edellisvuoden talousarvio ja tilinpäätös. Kuntalain ja julkisuuslain pykälät on myös otettava sujuvasti haltuun, tehdäänhän työtä nimenomaan kuntalaisten hyväksi ja heidän valtuuttaminaan. Avoimuus ja päätösten läpinäkyvyys ovat toiminnan perusta.

Mielenkiintoista kunnanvaltuutettuna toimimisesta ja paikallispolitiikan seuraamisesta tekee se, että päätöksiä tehdään ihmisiä lähimpänä olevista, jokapäiväiseen arkeen vaikuttavista asioista.

Valtuuston vahvuus ovat eri elämäntilanteissa olevat valtuutetut, jotka haluavat esittää ajatuksensa kanavassa, jossa voi oikeasti vaikuttaa asioiden etenemiseen. Kokonaisuuksien hahmottajien lisäksi tarvitaan luovia ja yllätyksellisiä ideanikkareita, joilla on kykyä tarkastella asioita myös uusista kulmista.

Kun puhutaan miljoonista, on turha takertua ykköstonniin.

Kommentoi