Passipaikka: Soita nyt se puhelu tai lähetä kuulumiset kortilla

Päivi Halonen

Päivi Halonen

Tällä hetkellä lähes joka kolmas suomalainen kärsii yksinäisyydestä, kun aiemmin yksinäisiä oli joka viides. Näin kerrotaan Punaisen Ristin tammikuussa teettämässä tutkimuksessa.

Koronatilanne on jatkunut jo lähes vuoden ja jatkuu vielä vähintään useita kuukausia. Tämä johtaa samalla yksinäisyyden pitkittymiseen.

Yksinäisyyttä voivat tuntea kaikenikäiset, mutta nyt yksinäisyyden haitat kasaantuvat jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa oleville.

Yksinäisyys on lisääntynyt erityisesti yli 65-vuotiailla, yksinasuvilla, pienituloisimmilla ja työelämän ulkopuolella olevilla.

Kaikilla ei ole ympärillään merkityksellisiä ihmisiä ja arkisetkin kohtaamiset muiden kanssa ovat vähentyneet.

Ihmisellä on tarve tuntea olevansa jollekin tärkeä. Jokainen kaipaa ystäviä, toisten hyväksyntää ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Yksinäisyyden haitat kasaantuvat.

Koska ihmiset ovat erilaisia ja kokevat asiat eri tavoin, yksin oleminen ei aina tarkoita yksinäisyyttä. Jokainen voi kaivata joskus omaa rauhaa ja tilaa.

Yksinäisyyden tunne voi syntyä, jos ihminen ei koe kuuluvansa mihinkään ryhmään tai jos ihmisellä ei ole yhtään läheistä ystävää, jonka kanssa voisi puhua mistä tahansa.

Ohimenevää yksinäisyyttä on jokaisella, mutta pitkittyessään yksinäisyys voi olla ahdistavaa ja tuskaista. Kun ajatuksiaan ei pääse tuulettamaan pitkään aikaan toisen kanssa, se altistaa mielenterveyden häiriöille kuten masennukselle.

Sunnuntaina vietettävä Ystävänpäivä voi nostaa tunteet pintaan. Jos olet ajatellut soittavasi jollekin, tee se nyt. Puhelinsoittokin voi antaa sen tunteen, että on tärkeä jollekin eikä ole ihan yksin tässä oudossa pandemia-ajassa.

Kommentoi