Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiasta ja vierestä Lukeminen kannattaa aina

En ole eläissäni lukenut yhtään kirjaa, enkä lue!

Tämän toteamuksen olen kuullut useamman kuin yhden suusta. Heti perään tulee perusteluja: ei ole aikaa, ei kiinnosta, siitä ei ole hyötyä ja sitä rataa.

Näin toteavalle on ihan turha lähteä luettelemaan lukemisen hyötyjä. Sen sijaan voi kysyä, mitä hän tekee työkseen, mitä hän harrastaa ja sitten kysyä, mitä niihin liittyvää hän on joutunut lukemaan tai lukenut mielenkiinnosta. Sen myötä paljastuukin, että onhan hän lukenut. Ei ehkä romaania, mutta omaan työhön tai kiinnostuksen alaan liittyviä tekstejä. Lukemista se on sekin.

Suomalaisen peruskoulun läpikäynyt on todennäköisesti jossakin vaiheessa tutustunut kirjallisuuteen eri luokka-asteilla.

Opettajan tehtäväksi antaman kirjan lukeminen on ehkä jäänyt takakannessa olevan kirjan esittelyn lukemisen tasolle ja siltä pohjalta on kirjoitettu kirja-arvostelu. Yhtä kaikki, kirja on ollut kädessä ja pakon edessä siihen on edes tällä tasolla tutustuttu.

Mielenkiinto lukemista kohtaan luodaan jo varhaislapsuudessa. Kun äiti tai isä lukee jo pienelle lapselle satuja ja tarinoita, lapsen mielikuvitus, ajattelukyky ja sanavarasto kehittyvät ihan eri tavalla kuin niillä lapsille, jotka eivät pääse sukeltamaan kirjojen ihmeelliseen maailmaan pienestä pitäen.

Niin, eihän sitä kirjaa välttämättä tarvitse itse lukea. Tänä päivänä on tarjolla lukematon määrä äänikirjoja, joita kuuntelemalla voi sukeltaa kirjojen luomaan maailmaan. Nykyajan tekniset välineet mahdollistavat sen, että tällaista kirjallisuuden hyötykäyttöä voi toteuttaa muun tekemisen ohessa.

Lukemisen kautta saa hyvän lukutaidon ja se ehkäisee syrjäytymistä. Yhteiskunnassamme oikeastaan kaikki perustuu tekstiin.

Jos ei osaa lukea ja ymmärrä lukemaansa, voi jäädä paitsi jopa itselle tärkeistä palveluista. Hyvä lukutaito on myös avain työelämään, sillä tänä päivänä ei ole työtehtävää, jossa ei pitäisi lukea jotain ja ymmärtää lukemaansa. Kun osaa lukea, se edesauttaa kaikkea oppimista ja lisää myötäelämisen kykyä.

Lukeminen on hyvä ja hyödyllinen harrastus. Yöpöydälle kannattaa varata kirja, johon voi tarttua ennen nukahtamista. Se on myös hyvää unilääkettä. Toki voi käydä niinkin, ettei malta laskea kirjaa kädestään ja lukeminen venähtää pitkälle yöhön, kun tarina vie mukanaan. Pitäisikö siis varata yöpöydälle unettava kirja?

Lukijalla voi olla erilaisia kausia: lapsena ja nuorena omaan ikätasoon kuuluvien kirjojen ahmimiskausi, opiskeluiässä lukeminen painottuu enemmän tiedonhankkimiseen, perheen lasten ollessa pieniä iltasadut vievät osan lukuajasta, vanhemmiten on aikaa paneutua enemmän taas omaan mielikirjallisuuteen. Toki työkin voi olla sellaista, että ajan tasalla pysyminen edellyttää jatkuvaa ammattikirjallisuuden lukemista.

Vastapainoksia voi olla hyvä varata kirjapinoon myös kevyempää luettavaa. Yhtä kaikki lukemisen kautta oppii, se kehittää ajattelua ja tuo mukanaan monia muitakin hyviä asioita. Ja se on mitä parhainta ajanvietettä!

Kirjoittaja on maailmantarkkailija Virmaan rannalta.