Passipaikka: Kenkien liukuesteet ovat hyvä sijoitus

Anne Hakkarainen

Anne Hakkarainen

Postinhakureissu voi olla kohtalokas, jos lähtee aamutossuilla tai kesäkengillä ulos aamuhämärässä postilaatikolle ja kevyen lumen alla on jäätä tai jos loskakelillä jään päällä on vettä. Pahimmillaan liukastuessa lyö päänsä tai murtaa lonkkansa, mutta ikäviä ovat myös venähdykset ja mustelmat.

Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan lähes joka kolmas suomalainen on liukastunut tämän tai viime talven aikana. Reilusti yli puolet mainitsi liukastumisen syyksi erittäin liukkaat olosuhteet.

Liukastuneista miltei kolmasosa loukkasi itsensä ja joka kahdeksas joutui olemaan töistä tai koulusta pois.

Keliin sopimaton kenkävalinta oli syynä liukastumiseen miltei kolmasosalla vastaajista. Kiire vaikutti taustalla joka kuudennessa tapauksessa ja tarkkaamattomuus, esimerkiksi puhelimeen katsominen, oli syynä seitsemällä prosentilla.

Kolme prosenttia vastaajista mainitsi alkoholin tai muun päihdyttävän aineen syyksi liukastumiseen.

Jos jalankulkukeli on liukas, lähes puolet suomalaisista varustautuu yleensä aina liukuestein tai nastakengillä. Mutta samalla miltei kolmasosa ei varaudu liukkaisiin lainkaan.

Lähes joka kolmas suomalainen on liukastunut tämän tai viime talven aikana.

Selvityksestä käy ilmi, että yli 50-vuotiaat varautuvat parhaiten liukkaisiin keleihin ja käyttävät liukuesteitä tai nastakenkiä. Eroja löytyy myös miesten ja naisten välillä, sillä miehet käyttävät liukuesteitä tai nastakenkiä selvästi harvemmin kuin naiset.

Muun muassa Suonenjoen kaupunki on jakanut kenkien liukuesteitä 65 vuotta täyttäneille suonenjokelaisille monena vuonna. Ne ovat olleet kysyttyjä. Pienellä investoinnilla on iso merkitys kuntalaisten turvallisuuden kannalta mutta myös taloudellisesti, kun tapaturmilta vältytään.

Kommentoi