Passipaikka: Nyt on marja-aika ja jääverhoilun sulatuskausi

Kuvituskuva. Päivi Taskinen-Kekki
Päivi Taskinen-Kekki

Päivi Taskinen-Kekki

Pakastimien sisältöä ja varsinkin kesän aikana poimittuja metsä- ja viljeltyjä marjoja on ollut tapana säästää talven varalle pitkään, että varmasti riittävät.

Tammikuun edetessä hyvää vauhtia jo kohti helmikuun alkua, voi marjarasialliset ja -pussilliset jo hyvällä omalla tunnolla nostaa reiluun sekä säännölliseen käyttöön.

Miten hyviltä marjat maistuvatkaan aamupuuron tai rahkan ja kerman sekoituksen kanssa, smoothiesta puhuttamattakaan. Marjapiirakka, mustikkakukko ja puolukkavispipuuro eivät ole vain makumuistoja lapsuudesta, kun keittiössä ryhdytään toimeen. Maittavaa saa tehtyä käden käänteessä.

Tammi-helmikuun pakkaset ovat myös oivaa aikaa sulattaa pakastimet. Pakastetut tuotteet voi kantaa vaikka koreissa ulos pakkaseen sulatuksen ajaksi, mutta mielellään näkösälle ja vaikka terassille, johon ei esimerkiksi koiralla ole pääsyä. Meillä maatilalla sulatettavaa riittää, sillä arkkupakastimia on käytössämme viisi kappaletta.

Sulatuksen yhteydessä on ollut tapana tehdä myös inventaariota. Pakastimien pohjilta löytyy usein yllätyksiä, kuten edellisten kesien marjoja ja epämääräisiä pussukoita, joiden sisältöä joutuu aluksi arpomaan. Usein sulatusurakassa tekee myös löytöjä, joilla seuraavien päivien ateriasuunnittelu on turvattu.

Mahtavat jääverhoilut pakastimen sisäseinissä ovat merkki siitä, että pakastin yskii vanhuuttaan, tiivisteet antavat periksi tai että edellistalvina on sulatustyöstä lintsattu. Kun urakka on vihdoin tehty, pakastetut tuotteet rivissä ja käyttöjärjestyksessä, voi antaa itselleen ja mahdollisille apujoukoilleen suuren kiitoksen. Palkintona saa nauttia vaikka kupin kahvia ja marjoista runsaan leivonnaisen.

Arkkupakastimia on käytössämme viisi kappaletta.

Kommentoi