Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiasta ja vierestä Metsän reunasta

Vuosi on vaihtunut ja erikoinen vuosi 2020 jää mieleen poikkeusolojen vuotena.

Vaikka erilaiset rajoitukset ja koronan uhka ovat vielä tälläkin hetkellä arkipäivää, toivotaan, että vuosi 2021 olisi meille olosuhteiden osalta helpompi.

Vuoden kierto näkyy myös metsässä. Vaikka luonto pääosin nukkuu talviunta, on talvi perinteisesti puunkorjuun vilkkainta aikaa – joskin nykyään puuta tarvitaan ja siten myös hakataan ympärivuotisesti. Tietyt maastot vaativat routaa, ennen kuin liikkuminen metsäkoneilla on mahdollista. Tämä tuli eteen myös omassa metsässämme, jossa kesähakkuuksi suunniteltu puunkorjuu jouduttiin syyskuun rankkasateiden vuoksi siirtämään talveen.

Omatoimisia puunkorjaajia eli hankintahakkaajia on vielä jonkin verran ja syksy ja talvi ovatkin myös hankintahakkaajille otolliset kuukaudet niin pitkään, kunnes hanki alkaa hankaloittaa työtä.

Talvi tuo tullessaan metsänomistajille myös hallintohommia, kun valtaosa metsänomistajista jättää metsäveroilmoituksen helmikuun loppuun mennessä.

Itse en aina ole ollut eturivin käyttäjä sähköisissä palveluissa, mutta täytyy todeta, että Verohallinnon palvelussa sähköisen veroilmoituksen jättäminen on kätevää ja mikä parasta, sieltä löytyy arkistosta myös aiemmin jätetyt ilmoitukset.

Puulla parempiin päiviin.

Nyt on myös erinomainen hetki pistää metsäsukset jalkaan ja käydä hiihtelemässä metsässä samalla katsellen lähivuosien hoito- ja hakkuutarpeita sekä mahdollisia metsätuhoja. Ja sittenhän mieli vasta lepää, kun pysähtyy hetkeksi nuotiolle hiihtelyn lomassa.

Metsän ja luonnon virkistysarvot ovat meillä lähempänä kuin usein huomaammekaan. Luonnossa liikkumisen myönteisestä merkityksestä ihmisen hyvinvointiin saadaan jatkuvasti enemmän näyttöjä. Näiden arvojen lisäksi metsät antavat alueellemme paljon työtä ja toimeentuloa esimerkiksi metsien hoidossa, puunkorjuussa ja puunjalostuksessa.

Myös puun käyttö julkisessa rakentamisessa näyttää herättävän yhä enemmän kiinnostusta ja entistä useampi kunta päätyy rakentamaan esimerkiksi puisen päiväkodin tai koulun.

Käväisin viikonloppuna katsomassa sitä syksyltä talvelle siirtynyttä hakkuuta, joka oli käynnissä. Hyvältä siellä näytti.

Jälleen muutama metsäkuvio tulee kasvukuntoon ja tuntuu hyvältä, kun saa tuottaa raaka-ainetta puunjalostusteollisuudelle. Samalla huomasin muutamia tuulenkaatoja – ne pitää sitten joku kerta korjata pois ja pilkkoa puuliiteriin tai sirkkelöidä laudoiksi.

Puulla parempiin päiviin, todettiin sotavuosien jälkeisissä kampanjoissa. Lausahdus ei ole vuosikymmenien saatossa vanhentunut, onhan metsien merkitys suuri hyvinvoinnillemme nyt ja tulevaisuudessa.

Toivottelen kaikille parempaa uutta vuotta!

Kirjoittaja on Tervon kunnanjohtaja.