Passipaikka: Auto on lastattu talvi- ja pakkasvarusteilla

Päivi Taskinen-Kekki

Päivi Taskinen-Kekki

Käytäntö, keliolosuhteet ja maaseudun haastavat tieosuudet ovat opettaneet, että pakkasella ja lumituiskulla ei kannata lähteä automatkalle kevyellä vaatetuksella. Kylmä ja viima käyvät hatuttomaan päähän ja suojaamattomiin nilkkoihin sekä varpaisiin yllättävän nopeasti.

Jo talven kynnyksellä on tapanani ollut laittaa suuri hupullinen ja useita vaatekerroksia sisälleen mahduttava pilkkihaalari auton takakonttiin ihan siltä varalta, jos auto hyytyy tielle tai lumikinos yllättää.

Lumen lapiointia varten varaan matkaan myös pienen sievän, lyhyen ja kevyen rautalapion, joka on kätevä. Hansikaslokerossa tai kontissa kulkevat mukana ensiapulaukku ja heijastinliivi.

Hanskat auton tankkaamista varten sijoittuvat kätevästi kuljettajan puoleisen oven lokerikkoon ja paksut fleecesormikkaat sekä villasukat takakontin koriin.

Maalla sähkökatkoksiin on jo tottunut ja niihin osaa varautua. Hellan kulmalla on aina varalta taskulamppu, toinen löytyy käsilaukusta, joka on mukana autossa ja kolmas kulkuneuvosta.

Jääraappa ja lumiharja ovat ihan tuttuja juttuja, samoin mukana kulkeva lämmittävä peitto matkustajalle ja toinen peite tuulilasille parkkeerauksia ja pitkiä pysähdyksiä varten. Vuodenvaihteessa havaitsin eräässä autossa pienen säkillisen soraa. Netistä luin, että lasipurkillinen soraa auttaa jo ensihädässä, eikä vie paljon tilaa.

Lasipurkillinen soraa auttaa jo ensihädässä.

Lähtiessä täyteen ladattu puhelin, joka toivottavasti ei hyydy pakkasella, hinauspalvelun numero, Tiepalvelun numero ja 112 Suomi -mobiilisovellus. Tarvitsisiko vielä vara-akun?

Paljon on muistettavaa, mutta onneksi varustautuminen on jo hyvällä mallilla. Hinausköysi tosin vielä puuttuu.

Kommentoi