Asiasta ja vierestä: Monessa paikassa viihtyvä

Päivi Taskinen-Kekki Tiia Kampman
Päivi Taskinen-Kekki

Päivi Taskinen-Kekki

Olen varmaan sellainen kaksipaikkainen tai jopa monipaikkainen ihminen, pohdin automatkallani kaupunkikodistani maaseudun huusholliini eräänä sunnuntai-iltapäivänä.

Samalla hykertelin tyytyväisyydestä, sillä tajusin kerrankin eläväni vahvasti ajassa, vallitsevan ja vahvistuvan trendin aallonharjalla.

Vierastan ajatusta, että maalla olisi kaikki asiat paremmin kuin kaupungissa tai toisinpäin.

Kaksipaikkaisena kansalaisena viihdyn mainiosti molemmissa, niin kaupungin ytimessä kuin maaseudun korpimaisemissa.

Molemmista löytyy hyviä puolia, ja molemmissa asuu mukavia jutulle käyviä ja myös auttavaisia ihmisiä.

Kerrostalokodissani nuoret katsovat käytävällä ja hissin edessä silmiin ja tervehtivät reippaan iloisesti.

Vierastan ajatusta, että maalla olisi kaikki asiat paremmin kuin kaupungissa tai toisinpäin.

Kaupungin keskustassa asioiden hoitaminen ja kaupassa käyminen hoituvat kätevästi myös ilman autoa kävellen. Kaupoissa ja kahviloissa on edelleen vara mistä valita, vaikka moni liike on keskittynyt isojen teiden varsille suuriin ostoskeskuksiin.

Nautin kahviloissa istuskelemisesta ja ihmisvilinän seuraamisesta, jutustelusta torilla ja museoissa ja teattereissa käymisestä sekä vaatteiden hypistelystä ja sovittamisesta. Suomessa luonto on lähellä ja äärellään myös kaupungissa. Puistot, rannat ja metsät kutsuvat sielläkin rauhoittumaan.

Maalla haja-asutusalueella lapsilla ja lemmikeillä on pihassa tilaa temmeltää. Maaseutumaailmaan mahtuu myös äänekästä toimintaa, kun naapurin pihalle kertyy matkaa.

Myös maaseudun kodeista löytyvät mukavuudet, mutta oman lisämausteensa elämiseen tuovat puiden kantaminen tupaan leivinuunia varten ja piha- sekä rantasaunan lämmitys.

Itselläni on ilo ja etuoikeus elää maatilan elämää. Navetta kutsuu viikonloppuisin lypsämään lehmiä ja ihastelemaan niin nättejä vastasyntyneitä vasikoita.

Mukavaa on myös aina palata maalle.

Mikään ei voita ternimaidosta tehtyä pannukakkua, joka nousee mahtavan kuohkeasti uunissa.

Arki on arkea niin kaupungissa kuin maalla. Kun itse asun suurimman osan arjestani maalla, on tapanani lähteä lomalle tai viikonlopun viettoon kaupunkikotiini.

Miten nautinkaan siitä, että kaupungissa kaikki on lähellä, eikä oikein mihinkään tarvitse nähdä niin paljon vaivaa kuin maalla, jossa välimatkat ovat pitkiä ja reilusta maavarasta auton pohjassa on paljon hyötyä.

Mukavaa on myös aina palata maalle, pukea rönttävaatteet ylle ja lähteä pihalle puuhastelemaan. Paistaa keittiössä syötävää naapurin tuomista muikuista ja keittää madekeittoa kaverin verkkosaaliista.

Kommentoi

Virhe | Paikallislehti Sisä-Savo

Virhe

Olemme pahoillamme, mutta sivua avattaessa tapahtui tekninen virhe. Emme tiedä virheen syytä, mutta toivomme, että kyse on jostain hetkellisestä viasta. Suosittelemme jatkamaan selaamista etusivulta.

Anteeksi ylimääräisestä harmista ja mukavampaa päivänjatkoa!