Passipaikka: Kaveri huutoetäisyydelle ja jäänaskalit kaulaan

Päivi Halonen

Päivi Halonen

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) tilasto on surullista luettavaa. Viime vuonna jäihin hukkui 28 ihmistä, mikä on 22 enemmän kuin edeltävänä vuonna. Suurin osa hukkumisista tapahtui alkuvuodesta.

Vuodet eivät ole veljeksiä, eikä jäätilannetta voi katsoa kalenterista. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat vaihtelevat sääolosuhteet vaikuttavat vahvasti myös jäätilanteeseen.

Jäätilanne on koko maassa pitkäaikaista keskiarvoa heikompi ja alueelliset vaihtelut ovat suuria.

Paikoitellen voi olla kantavaa teräsjäätä, toisaalla lumikerros on eristänyt hauraan jään ja estänyt jään vahvistumisen.

Tutunkin järven jää voi muutaman metrin matkalla muuttua ja pettää yllättävissä paikoissa.

Sisä-Savossakin on otettu tänä vuonna kylmiä kylpyjä. Tätä kirjoitettaessa jäihin hukkumisia ei onneksi ole, eikä niitä toivottavasti tulekaan.

On otettu tänä vuonna kylmiä kylpyjä.

Vaikka viime päivinä pakkanen on paukutellut, jäällä on lunta ja tätä tehokasta jäätymisen estävää eristettä tulee lähipäivinä lisää.

Vaikka eletään tammikuun puoliväliä, jäät ovat edelleen paikoitelleen heikkoja. Jäälle lähtöä on syytä harkita tarkkaan.

SUH on koonnut jäällä liikkujalle muistilistan, jossa oikean varautumisen ja varustautumisen merkitys on oleellista.

SUH:n listalla turvavarusteiden ykkösenä on kaveri. Kaveri voi ainakin hälytyttää apua, vaikkei osaisi hätätilanteessa auttaa.

Vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit. Metallipäisellä sauvalla voi kulkiessaan kokeilla jään kestävyyttä ja pillillä hälyttää apua. Heittoliinalla tai köydellä voi tarvittaessa auttaa muita.

Kommentoi