Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passipaikka | Yksin ei tarvitse murehtia – yhdessä valoa päin

”Pyörin, pyörin ympyröissäin, irti pääse en. Ja huolet saavat aikaan tunteen alakuloisen...” Fredin vuonna 1970 levyttämä Sun kanssas kohtaan huomisen kuvastaa monen tuntoja vuonna 2020. Jouluun liittyvät odotukset ja arvolataukset ahdistavat monia normaalinakin aikana, eikä korona-ajan epävarmuus ainakaan vähennä tuskaa.

Vuosi on tuonut epävarmuutta kaikkeen. Yrittäjät ovat ihmeissään, kun kansa ei liiku eikä kuluta. On irtisanomisia ja lomautuksia. Etätyöläiset puurtavat yksin näyttöruudun äärellä ja kynnys kysyä apua tai mielipidettä työkaverilta on etänä korkeampi. Ihminen jää yksin ongelmiensa ja ajatustensa kanssa.

Huoliajattelu on osa mielen toimintamekanismia, mutta valtaa sille ei saa antaa. Jos ajatukset alkavat kiertämään kehää, ajatusvirran voi yrittää katkaista tietoisuusharjoituksilla. Omahoito-oppaita ja harjoituksia löytyy netistä.

Joskus auttaa, kun antaa mielelle luvan sopeutua tilanteeseen. Nyt eletään tällaista aikaa.

Normaalisti vastapainoa työlle ja iloa tuottaneet harrastukset, kulttuuririennot ja matkustelut ovat vain haalea muisto. Suomalaiset ovat hakeneetkin tukea jaksamiseen lähiluonnosta - metsän äänet, tuoksut ja värit tekevät tutkitusti hyvää ihmisen psyykelle.

Jos huolta ei saa karkotettua omin voimin, apua löytyy. Huolien ja murheiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Terveydenhuollon kuntayhtymän ammattilaiset kehottavat ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä. Asiasta enemmän tässä lehdessä sivulla 3.

Vaikka meillä on käsillä poikkeusvuoden poikkeusjoulu, kaikkea ei ole peruttu. Itselle tärkeistä perinteistä kannattaa pitää kiinni niiltä osin kuin se on mahdollista. Monelle joulu on rauhoittumisen aikaa, ja nyt siihen tarjoutuu mahdollisuus ihan valtiovallan suosituksella. Ja vuoden lyhin päivä kuitattiin eilen. Suunta on valoa päin. Hyvää ja rauhallista joulua.

Itselle tärkeistä perinteistä kannattaa pitää kiinni.