Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijoilta | Malminetsintäsuunnitelmat huolettavat Rautalammilla – Kuntalaisaloitteessa 160 nimeä

Maailman suurimpiin lukeutuva kaivosyhtiö Rio Tinto on tehnyt tänä syksynä laajoja helikopterimittauksia Rautalammilla.

Tutkimusalueeseen kuuluu muun muassa Etelä-Konneveden kansallispuiston ja Hankaveden ympäristöä. Yhtiö harkitsee nyt hakevansa malminetsintälupaa, jolla se saisi aloittaa poraukset maastossa nikkelin ja kuparin etsimiseksi.

Valitettavasti Suomen kaivoslaki on jäänyt ajastaan pahasti jälkeen, eikä riittävällä tavalla turvaa luonnon, maanomistajien tai muiden elinkeinojen harjoittajien oikeuksia.

Lain lähtökohtana on edelleen ”löytäjä saa pitää” -periaate muistona ajalta, jolloin kaikki kaivostoiminta oli kotimaisessa omistuksessa ja mittakaavaltaankin pienimuotoisempaa.

Kaivosten ympäristövastuissa ja niiden valvonnassa on ollut vakavia ongelmia. Kaivostoimintaan liittyy myös taloudellisia riskejä. Esimerkiksi Leppävirralla miljoonalasku konkurssiin menneen kaivosyhtiön jälkien siivoamisesta uhkaa kaatua maanomistajan eli tässä tapauksessa kunnan harteille. Ja vaikka vakuudet olisivatkin kunnossa, ei mikään raha voi korvata arvokkainta omaisuuttamme, puhtaita vesiä.

Emme halunneet jäädä asiassa sivustakatsojan asemaan. Sen takia olemme tehneet rautalampilaisten ja kesäasukkaiden yhteisen kuntalaisaloitteen, jossa esitetään huoli malminetsintäsuunnitelmista ja kaivoslain ongelmista sekä toivotaan paikallisille enemmän vaikuttamismahdollisuuksia. Toivomme myös kunnalta aktiivista roolia kaivosasioissa.

Toivomme myös kunnalta aktiivista roolia kaivosasioissa.

Aloitteen voivat allekirjoittaa kaikenikäiset kuntalaiset, vapaa-ajanasukkaat ja maanomistajat. Myös esimerkiksi kyläyhdistykset ja kalastuskunnat voivat tulla allekirjoittajiksi. Aloitteen voi allekirjoittaa sähköisesti kuntalaisaloite.fi -sivustolla tai paperisena Rautalammin kirjastolla. Tätä kirjoitettaessa aloite on ehtinyt kerätä jo 160 nimeä.

Malminetsintä mietityttää muuallakin. Rautalampilaiset eivät ole asiassa yksin. Viime aikoina muun muassa Savonlinna, Mikkeli, Kangasniemi, Juva, Tuusniemi ja Pieksämäki ovat kommentoineet kaivossuunnitelmia tai kaivoslakia. Kunnat ovat halunneet rajoittaa malminetsintää muun muassa pohjavesialueilla, matkailun kannalta tärkeillä alueilla tai arvokkaiden vesistöjen läheisyydessä. Lokakuussa myös useiden maakuntien MTK-liitot julkaisivat kannanoton maaseudun asukkaiden aseman parantamiseksi kaivoslaissa.

Malminetsintä ei toki aina johda kaivoksen perustamiseen.

Kunnat ja tuottajaliitot ovat kuitenkin pitäneet malminetsintään liittyvää pitkäkestoista epävarmuutta ongelmana.

Malminetsintälupia voi saada jopa 15 vuodeksi, mikä vaikuttaa monin tavoin alueen asukkaiden tulevaisuudensuunnitelmiin.

Tieto malminetsinnästä ei varsinaisesti houkuttele rakentamaan taloja, mökkejä tai uutta yritystoimintaa.

Haluamme toimia sen puolesta, että maaseutu pysyisi elävänä ja täällä säilyisi hyvän elämän mahdollisuudet tulevaisuudessakin.

Mielestämme malminetsintään ei näissä oloissa tule suostua ja kaivoslakiuudistus täytyy saattaa kunnolla maaliin.

Oikeutta päättää Rautalammin tulevaisuudesta ei pidä luovuttaa kansainvälisille kaivosyhtiöille.

Rautalampi

Rautalampi

Rautalampi

Porvoo

Imatra