Asiasta ja vierestä Me kikkelit niskassa lauletaan Madonnaa

Tiedättekö sen tunteen, kun tajuaa laulaneensa vuosikausia jotain biisiä väärillä sanoilla?

Ennen sanat nähdäkseen piti ostaa levy, jonka kansista tai cd-aikaan levyn mukaan liitetystä lehtisestä näki laulujen lyriikat. Totuus valkeni vasta siinä vaiheessa.

Nykyisin sanoitukset voi googlata välittömästi epäuskon iskiessä.

Oma juttunsa on sanoitukset, joiden merkitystä pitää miettiä vuosikausia.

Juice Leskisen riimittely Ja jonakin aamuna ennen sarastusta huomaat, että musta aurinko nousee. No, onko se väriltään musta vai nouseeko se laulajasta?

Tuoreempi ihmetys on ollut Lauri Tähkän Palavaa vettä. Vaatii tarkkaa kuuntelua tuleeko vesi takaisin vai onko se tulessa? Jos pohjassa mätänisi jotain ja märäntö kehittäisi metaania, niin kai se kaasu palaisi veden pinnalla, jos jollain opilla syttyisi. Yhtä epämääräistä on takaisin tuleva vesi, mutta mahdollista sekin, jos vesistöjen korkeuserot ovat olemattomat.

Pikkuisen meni pieleen.

Jonne Aaron on omaa luokkaansa hämmentävissä sanoituksissa. Esimerkiksi Kirosanoja, rumia tekoja, jotka jäi kardaaniksi vain. Miten pahat sanat jäävät kardaaniksi? Onko se jotain muutakin kuin akseli autossa? Hujahtavatko kirosanat kohteen läpi, kuten voima kardaaniakselista. Kyllä on kumma kielikuva tämä.

Väärin kuulluista erityisesti ulkomaaksi lauletut kappaleet ovat herkkiä taipumaan omille sanoituksille. Lauloin kauan Maroon 5:n mukana kertosäettä sanoin I cut to move your jacket, eli Leikkasin siirtämään pikkutakkiasi. Jossain vaiheessa tuli olo, etteihän tässä ole mitään järkeä. Ei ollut, ei. Google kertoi Maroon 5:n laulavan I’ve got the moves like Jagger. Eli liikkeeni ovat kuin Mick Jaggerilla, sillä rollingstones-hepulla. Pikkuisen meni pieleen.

Klassikko on Uniklubin Näiden tähtien alla, sua odottaa Malla, mä kulutan aikaa... Kuka Malla ja miksi se odottaa minua? No, ei oikeasti odota. Laulussa lauletaan, että Näiden tähtien alla sua odottamalla...

Apulannan sanoitukset ovat niin väärinkuultuja, että bändillä on ihan sivusto näistä haksahduksista. Apulannan voi lokeroida myös sinne Ei mitään järkeä -osastolle.

Esimerkiksi Hiekkaa -biisissä lauletaan Verenä hiekkaan ei voi kestää. Mitä häh? Olen kuullut sanat Perenna hiekkaan ei voi kestää. Väärinkuultu on vähintään yhtä järkevä kuin alkuperäinen.

Uusin hitti väärinkuulluista on ikisuosikkini Kaija Koon Hullut päivät, joka soi paljon radiossa. Kuulin Kaijan laulavan, että Naapuri valittaa, kun me kikkelit niskassa lauletaan Madonnaa.

Vähän oudot sanat eikä missään näkynyt otsikoita, missä sanoja olisi paheksuttu. Google kertoi, että Madonnaa lauletaan glitterit niskassa. Ei kikkelit. Paitsi, että siltä se kuulostaa vieläkin.