Passipaikka: Kuka on muistanut jumpata etätyökuukausien aikana?

Päivi Taskinen-Kekki

Suomessa on urakoitu koronapandemian takia etätöitä jo yli puolen vuoden ajan, ja käytäntö on tuonut esiin sen hyvät, mutta myös haastavat puolet.

Yle uutisoi maanantaina Akava Works -tutkimuspajan kyselystä, jonka mukaan kiire ja keskeytykset vähenivät etätyön kasvaessa.

Samalla kognitiivinen kuormitus väheni. Tutkijan mukaan etätyön ja lähityön yhdistelmä, eräänlainen hybridimalli, lisäisi työn tuottavuutta.

Käytännön kokemus on osoittanut, että etätyö todellakin mahdollistaa täydellisen keskittymisen, mutta myös totaalisen uppoutumisen töihin. Etätöissä ruoka- ja kahvitauot helposti unohtuvat, kun työkaveri ei käy ovella pyytämässä lounaalle tai kahville.

Joillakin työpaikoilla on pidetty virtuaalisia kahvitaukoja ja ne on koettu mukavaksi vuorovaikutuksen sekä ajatusten vaihdon tuokioksi yhdessä työtiimin kanssa.

Etätöissä vaarana on myös mökkiytyminen.

Työpäivät myös helposti venähtävät etätöissä. Kun enää ei aja autolla töihin ja takaisin, tekee senkin ajan läppärinsä edessä töitä.

Oma lukunsa on kodin työpisteen usein kovin kehno ergonomia, joka tuntuu erinäisinä lihaskipuina ja kolotuksina kropassa.

Etätöissä vaarana on myös mökkiytyminen. Myös yksinäisyyden tunteet ja näköalattomuus voivat vallata alaa paikallaan vellovassa epävarmuuden tilassa.

Käsi pystyyn, kuka on muistanut jumpata etätyökuukausien aikana? Rehellisesti sanottuna aika vähiin on jäänyt, ja tuntemukset kehossa ovat sen mukaisia. Tekniikka tarjoilee avuksi älykelloja ja liikuntasovelluksia, ja kännykän voi laittaa piippaamaan taukoa. Nyt on aika ryhdistäytyä jollakin tavalla. Muuten ei hyvä huitele. Taidan nousta varpailleni ja tehdä muutamat kyykyt.

Kommentoi