Passipaikka: Hirven näkeminen voi tuntua epätodelliselta

Hirvijahti alkaa 10. lokakuuta. Koronan takia metsästysseuroille suositetaan, että muun muassa jahdin aloituspalaverit pidettäisiin ulkosalla eikä sisällä metsästysmajoissa. Kai Skyttä
Päivi Taskinen-Kekki

Päivi Taskinen-Kekki

Hirvi on kunnioitusta herättävän kookas ja komea eläin, jonka näkeminen etenkin liikenteessä tai tien reunassa aina hätkähdyttää.

Ajan pitkien välimatkojen takia paljon autolla, ja olen kohdannut hirven liikenteessä lukuisia kertoja. Tänä syksynä jo aavistuksen verran hämärtyneenä alkuiltana hirvi ryntäsi metsästä tielle ja eteni vain noin kolmen, neljän metrin päässä autoni konepellistä tien toiseen laitaan ja edelleen metsään.

Minä ja vastaan tullut auto ehdimme pysähtyä, ja olimme molemmat pysähdyksissä tiellä tovin aikaa, ennen kuin jatkoimme matkaa. Itselläni kävi vanhasta muistista päässä ajatus, että metsästä voi askeltaa vielä toinenkin hirvi, kuten muutama vuosi sitten samalla tieosuudella eräänä varhaisaamuna. Tapahtuneen jälkeen piti mennä seuraavalle linja-autopysäkille vähän rauhoittumaan. Alle kouluikäinen kyydissä ollut poikani totesi, että hän näki nyt hirven liikenteessä ensimmäistä kertaa.

Liikenneturva kertoo, että vuodenajoista juuri syksy on suurinta riskiaikaa hirvionnettomuuksille. Liikenneturvan mukaan vuonna 2019 hirvionnettomuuksia tapahtui eniten syys- ja lokakuussa, ja seitsemän kymmenestä hirvieläinonnettomuudesta ajetaan hämärällä tai pimeällä. Metsästyskausi ja kiima-aika liikuttavat hirviä, jotka pyrkivät siirtymään talvilaitumilleen.

Omien hirvihavaintojeni takia olen alkanut kiinnittää entistä enemmän huomiota hirvivaarasta kertoviin liikennemerkkeihin, ja usein höllennän jo kaasua merkin kohdalla. Hirven näkeminen on toisinaan myös epätodellisen tuntuista. Kerran pimeällä pohdin pitkään, mitkä ihmeelliset valkoiset tolpat heiluvat metsän reunasta tielle päin, kunnes tajusin, että sehän on hirvi, ja valpastuin.

Mitkä ihmeelliset valkoiset tolpat heiluvat metsän reunasta tielle päin?

Kommentoi