Lukijalta | Kuopion maaseutualueiden palveluista on pidettävä huolta

Kuopion Syvänniemen koulu- ja päiväkotiratkaisu on ollut avoinna kaupungin päätöksenteossa pitkään. Asiasta on olemassa kaupunginvaltuuston päätös jo vuodelta 2014, jonka mukaan Kemppaanmäen koulu jatkaisi toimintaansa uudessa Syvänniemelle rakennettavassa koulussa.

Tuohon päätökseen ei kuitenkaan ole aikoinaan sisällytetty minkäänlaista aikataulua, jonka puitteissa tuon uuden koulun rakentaminen alkaisi. Nyt 5.10.

Kuopion kaupunginhallitus on tehnyt asiassa päätöksen. Syvänniemelle rakennetaan päiväkodin lisäksi uusi koulu 1–2 -luokkalaisille.

Kaupunginhallituksen päätös tarkoittaa, että Syvänniemi saa vihdoin tarvitsemansa perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen tilat.

Kuopion kokoisella kaupungilla on velvollisuus ylläpitää riittäviä palveluja alueellaan. Se, että tärkeitä päätöksiä, joissa on kyse pohjimmiltaan kuntalaisten perusoikeuksien toteutumisesta, pantataan vuositolkulla ei ole kuopiolaisten etujen mukaista.

Perusopetuksen olemassaolo riittävän lähellä omaa kotialuetta on niitä tärkeimpiä perusoikeuksia, jotka kunnan täytyy pystyä asukkailleen turvaamaan.

Laajaa maaseutualuetta ei saa unohtaa.

Syvänniemellä on uudelle koulurakennukselle tontti valmiina ja asukkaat haluavat koulun sinne. On lasten ja lapsiperheiden etu, että perusopetus pystytään järjestämään lähipalveluna.

Tällä hetkellä Kemppaanmäen huonokuntoisen koulun oppilaat käyvät koulua Karttulan keskustassa sijaitsevassa Kissakuusenkoulussa ja myös osittain Pihkainmäen koulussa.

Korona-aikana Kuopion kaupungin kuten monen muunkin kunnan talous on tiukoilla.

Lasten perusopetuksesta ja mahdollisuudesta käydä koulua omalla kotiseudulla ei tule kuitenkaan tinkiä.

Ympäri Suomen maaseutualueiden kouluja on lakkautettu kasvavissa määrin. Kuopiokin pyrkii keskittämään palveluja liitoskuntien keskustoihin.

Kuopion laajaa maaseutualuetta ei saa unohtaa. Kuopion maaseutualueiden ja kylien kuten Syvänniemen riittävästä palvelutarjonnasta on pidettävä huolta, jotta nämä alueet saisivat lisää asukkaita.

Erityisesti lapsiperheille tärkeiden palvelujen kuten perusopetuksen olemassaolosta täytyy huolehtia.

Syvänniemen kylä sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella ja uusi koulu voi olla lapsiperheiden muuton kannalta se päättävä tekijä.

Kuopion kaupungin vahvuuksiin kuuluvat kehittyvät maaseutualueet kasvavan kaupunkikeskustan lisäksi. Kehitetään ja pidetään huolta Kuopion maaseutualueiden ja kylien sekä liitoskuntien vetovoimasta.

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Kuopion valtuuston varapuheenjohtaja.